Navigacija
Viber X logo

Rektor primio studente i profesore Moskovskog državnog univerziteta za šumarstvo

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milan Mataruga sa saradnicima primio je 15. 09. 2016. godine studente i profesore  Moskovskog državnog univerziteta za šumarstvo koji borave u uzvratnoj posjeti Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. 

Tokom prijema u Rektoratu gosti iz Rusije su imali priliku da saznaju više o  našem Univerzitetu, prije svega o međunarodnoj saradnji koja se, između ostalog, ogleda u preko 200 potpisanih sporazuma sa stranim partnerima, razmjeni studenata i osoblja, učešću u međunarodnim projektima i sl.

Takođe, domaćini su  profesore i studente  Moskovskog državnog univerziteta za šumarstvo informisali da je saradnja sa partnerima uz Rusije posljednjih godina značajno unapređena što se ogleda u čak osam zaključenih sporazuma sa univerzitetima iz Rusije u zadnje tri godine; da se na Univerzitetu u Banjoj Luci svake godine organizuje prezentacija stipendija koje našim studentima dodjeljuje Vlada Ruske Federacije; da se na Univerzitetu održava  Sedmica ruske kulture; da  su profesori  sa ruskih univerziteta u više navrata držali predavanja na našim fakultetima, kao i da su naši studenti boravili u studijskim posjetama Rusiji i obrnuto. 

Današnja posjeta je iskorištena  i da se studentima  Moskovskog državnog univerziteta uputi poziv za učešće na naučno-stručnom skupu „Studenti u susret nauci“, kojeg Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci ove godine organizuje deveti put zaredom i gdje su, u zadnje dvije godine, zapaženo učešće  imali i  studenti iz ove države. 

U razgovoru sa rektorom i njegovim saradnicima, ruski studenti su izrazili zainteresovanost da jedan dio svojih studija provedu na našem Univerzitetu, pa su se s tim u vezi interesovali o uslovim upisa, cijenama školarine, mogućnostima da kao strani studenti dobiju stipendije i sl.

Sastanku u Rektoratu prisustvovali su i profesori i dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Zoran Govedar koji su se potrudili da goste iz Rusije tokom njihovog boravka upoznaju ne samo sa Fakultetom i Univerzitetom, nego i sa prirodnim šumskim resursima  kojima obilato raspolaže RS -organizujući posjetu  nacionalnim parkovima „Kozara“ i „Sutjeska“, kao  i najsavremenijim proizvodnim kapacitetima  poput Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju preduzeća Šume RS. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5665/Prva__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5665/IMG_3092.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5665/IMG_3089.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5665/IMG_3078.JPG