Navigacija
Viber X logo

Univerzitet u Banjoj Luci domaćin XI FIEP evropskog kongresa

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjoj Luci, od 14. do 18. septembra 2016. godine, u Banjoj Luci je održan  XI evropski kongres  Međunarodne federacije za fizičko vaspitanje (Fédération Internationale d’Education Physique – FIEP).

Kongres se bavio  pitanjima antropoloških aspekata sporta, fizičkog vaspitanja i rekreacije, a okupio je preko stotinu  stučnjakasvjetskog glasa iz skoro svih evropskih zemalja, zatim Amerike,  Afrike, Australije i Azije.

Između ostalih, predavači i izlagači radova došli su iz  Velike Britanije, Rusije, SAD,  Španije, Australije, Brazila, Južnoafričke Republike, Japana, Francuske, Egipta, Gane, Slovačke, Srbije, Bugarske, Luksemburga, Hrvatske, Rumunije, Slovenije, Finske, Češke, Škotske, Crne Gore, Irske, Belgije, Grčke, Italije, Litvanije, Turske, Albanije, Japana, Dominikanske Republike, Senegala, Ukrajine, Nigerije, Pakistana, Norveške…

Kongres je zvanično  otvorio rektor Univerziteta prof. dr Milan Mataruga na svečanoj ceremoniji upriličenoj u Banskom dvoru 15. septembra. Rektor je  izrazio zadovoljstvo i zahvalnost što je  Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta našeg Univerziteta povjerena organizacija jednog ovakvog značajnog skupa, te poželio da Kongers rezultira novim naučnim saznanjima i razmjenom iskustva, novim kontaktima, ali i lijepim uspomenama ponesenim iz Banje Luke.

U ime FIEP Evrope, prisutnima se obratio  predsjednik prof. dr Baranislav Antala, koji je čestitao Organizacionom i Naučnom odboru, kao i  Fakultetu fizičkog vaspitanja u cjelini, na organizaciji Kongresa, te istakao da činjenica da je konferencija okupila najeminentnija imena iz domena edukaciju u oblasti fizičke kulture sa prestižnih univerziteta širom svijeta, predstavlja garanciju njenog uspjeha.

Učesnike kongresa pozdravio je ispred Ministarstva nauke i tehnologije RS prof. dr Jasmin Komić ističući tom prilikom da je organizacija ovakvih skupova svojevrsna prilika za uključivanje u međunarodne tokove edukacije u oblasti sporta, rekreacije i fizičke kulture, ali i da se dodatno potencira neophodnost bavljenja sportom i rekreacijom od najranijeg uzrasta.

Odluka da Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjoj Luci bude  domaćin XI FIEP evropskog kongresa  donesena je na IX  kongresu Međunarodne federacije za fizičko vaspitanje održanom  2014. godine u Sofiji,  čime je odato priznanje i ukazano izuzetno povjerenje Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta i Univerzitetu u cjelini.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5675/PRVA__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5675/IMG_3183.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5675/IMG_3177.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5675/IMG_3159.JPG