Navigacija
Viber X logo

Održan prvi zajednički akademski čas za brucoše Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Univerzitetu u Banjoj Luci, 03. oktobra 2016, po prvi put je održan zajednički akademski čas za studente prve godine svih fakulteta našeg Univerziteta.

Na času održanom u amfiteatru Fakulteta političkih nauka, u prisustvu sadašnjih i bivših prorektora, dekana i brojnih profesora, riječi dobrodošlice za 2274 nova studenta najvećeg univerziteta u Republici Srpskoj uputili su rektor prof. dr Milan Mataruga, ministar nauke i tehnologije u Vladi RS prof. dr Jasmin Komić i predsjednik Studentskog parlamenta UNBL Zoran Grahovac.

Uz iskrene želje za uspjeh u budućem školovanju, rektor i ministar su novopečenim studentima dali niz korisnih savjeta i sa njima podijelili razmišljanja koja im mogu poslužiti kao vodilja kroz, vjerovatno, jedno od najljepših razdoblja njihovog života. 

„Danas kada smo se okupili da vam poželimo dobrodošlicu na najveći i najbolji univerzitet u RS, ne mogu a da se ne prisjetim svojim prvih studentskih dana kada sam, priznajem, imao neke strahove i bio opterećen pitanjima da li sam dobro izabrao, da li ću opravdati očekivanja svoje porodice i slično. Iz ove pozicije rektora, želim da vam poručim: budite hrabri i strah zamjenjujte znatiželjom, nemojte studirati zbog drugih, nego to činite zbog sebe. Takođe, želim da vam kažem da ste napravili najbolji izbor dolaskom na naš univerzitet i da ćemo svi mi dati sve od sebe da ovdje steknete najbolja znanja i iskustva“, naglasio je rektor Mataruga, te tezu o najboljem izboru potkrijepio podatkom da Univerzitet Banjoj Luci ima četiri decenije dugu tradiciju, da studenti znanje stiču na 16 fakulteta i 55 studijskih programa iz svih naučnih oblasti, u čemu im pomaže preko 800 nastavnika i saradnika u stalnom radnom odnosu, da je Univerzitet član evropske asocijacije univerziteta, da je prvi univerzitet u BiH koji je dobio logo izvrsnosti u naučnoistraživačkom radu, te da je proteklih godina zaključio preko 200 sporazuma o saradnji sa univerzitetima širom svijeta. Potvrda uspješnosti svakako je i preko 30 hiljada diplomiranih studenata od kojih su danas mnogi na istaknutim pozicijama političkih, obrazovnih i kulturnih institucija, te domaćih i stranih kompanija, dodao je rektor.

„Iz ove pozicije želim da vam poručim da budete najbolji u onome što radite i da shvatite da studiranje nije učenje, nego i istraživanje. Od vas očekujemo da budete studenti istraživači, ali nemojte da vam svaki dan prolazi na relaciji predavanje-čitaonica, već budite prisutni u javnom, kulturnom i sportskom životu našeg grada“, poručio je rektor.

Željama se pridružio i ministar Jasmin Komić, te novopečenim studentima poručio da vrijedno uče, jer je znanje najveći razvojni potencijal Republike Srpske.

„Koristim i ovu priliku da kažem da je ulaganje u mlade ljude i znanje razvojna šansa Republike Srpske. Znanje je bogatstvo koje se teško stiče, ali koje se ne troši kao prirodni resursi, već se stalno akumulira. Često navodim jedno Konfučijevo razmišljanje: ako planirate na godinu - sadite rižu, ako planirate za deset godina - zasadite drvo, a ako planirate za 100 godina ulažite u znanje. Ja bih dodao ulažite u mlade ljude“, naglasio je ministar, te dodao da su pred svijetom veliki izazovi koje karakteriše izražen rast stanovništva, rastuće potrebe za hranom i pitkom vodom, sve manje zalihe energenata…, te da su za savladavanje ovih izazova neophodni znanje i nauka.

Ministar je naglasio da će vrijeme koje dolazi zahtijevati od njih puno rada, ali da ne smiju zaboraviti da su samo jednom mladi, te da njihov rad treba biti u znaku dobrog druženja, zabave, sklapanja prijateljstava, kao i humanostima, ljubavi i poštovanja prema sebi i drugima.

U ime starijih studenata, dobrodošlicu mladim kolegama i uspjeh u studiranju poželio je predsjednik Studentskog parlamenta Zoran Grahovac. Grahovac je iskoristio priliku da brucošima predstavi Vodič za studente u kojem su sadržane sve osnovne informacije o studiranju na Univerzitetu u Banjoj Luci, ali i o studentskom organizovanju, aktivnostima koje provodi Studentski parlament počevši od naučno-stručne konferencije „Studenti u susret nauci“ do Studentskih sportskih igara, kao i svih bitnih informacija koje se tiču smještaja, ishrane i uopšte studentskog standarda.

Iz pomenute publikacije koja je besplatno dijeljena tokom prvog akademskog časa, brucoši će imati priliku da saznaju više i o mogućnostima stipendiranja koje im nude, o zakonskoj regulativi iz domena visokog obrazovanja i studentskog standarda, ali i Banjoj Luci, odnosno kulturnim , sportskim i ostalim dešavanjima i sadržajima u grada kojima mogu upotpuniti studentske dane.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5739/PRva.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/5739/IMG_4092.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/5739/IMG_4045.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/5739/IMG_4063.jpeg