Navigacija
Viber X logo

Posjeta predstavnika Povološkog državnog tehnološkog univerziteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjoj Luci prof.dr Strain Posavljak sa saradnicima primio je 14.10.2016.godine u Rektoratu predstavnike Povološkog državnog tehnološkog univerziteta iz Juškar-Ola, iz Rusije (Povolžskiй gosudarstvennый tehnologičeskiй universitet -VOLGATEH): prof.dr Jurija  Andrianova,  načelnika odjeljenja naučne i inovacione djelatnosti i Evgenija Bogdanova, specijalistu u odjeljenju naučne i inovacione djelatnosti, te Mirka Mitića regionalnog predstavnika Internacionalnog kluba inovatora „Arhimed”.

Na sastanku su razmatrane mogućnosti buduće saradnje između  dva univerziteta, prvenstveno u kontekstu korišćenja državnih programa koje nudi Ruska Federacija a koji se implementiraju na VOLGATEH-u i realizuju u realnom sektoru ruske privrede.

Takođe, razgovarano je o mogućnostima  razmjene naučno-nastavnog osoblja i studenata, kao i o potencijalnoj saradnji kroz naučno-stručne konferencije, razmjenu časopisa koje izdaju dva univerziteta, prije svega u oblasti tehničkih nauka, kao i međusobnu prezentaciju doktorskih disertacija.

Tom prilikom obostrano je iskazan interes i namjera da do kraja 2016.godine Univerzitet u Banjoj Luci i VOLGATEH potpišu ugovor o saradnji koji bi omogućio realizaciju gore navedenih prijedloga. 

Gosti iz Rusije prenijeli su poziv rukovodstva VOLGATEH da rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof.dr Milan Mataruga u maju sljedeće godine posjeti  Povološki državni tehnološki univerzitet.

Nakon sastanka u Rektoratu gosti su obišli laboratorije Mašinskog i Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci gdje su se upoznali sa radom ova dva fakulteta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5793/Prva.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5793/20161014_123428.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5793/20161014_102045.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5793/20161014_091736.jpg