Navigacija
Viber X logo

Rektor Milan Mataruga i prorektor Biljana Antunović boravili u radnoj posjeti Kini

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milan Mataruga i prorektor za međunarodnu saradnju prof. dr Biljana Antunović, boravili su u periodu od 10. do 15. oktobra  u radnoj posjeti Narodnoj Republici Kini, učestvujući u niz aktivnosti  s ciljem unapređenja međunarodne saradnje, stvaranja povoljnijih uslova za naše nastavnike, saradnike i studente u međunarodnoj razmjeni, kao i potpisivanja sporazuma sa partnerskim univerzitetom u Kini u okviru aktivnosti na formiranju Konfučijevog instituta pri našem Univerzitetu.

Tokom navedene radne posjete, predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci su 12. i 13. oktobra prisustvovali Trećem sastanku konzorcijuma institucija visokog obrazovanja 16 država jugoistočne Evrope i Kine  „16+1” (The Third Meeting of China – CEEC Higher Education Institutions Consortium), održanom u Pekingu. U razgovorima sa zvaničnicima i predstavnicima institucija zemalja  koje čine pomenuti konzorcijum dogovarani su uslovi za potpisivanje povelje i izjave među članicama konzorcijuma. Navedeni materijal  biće pripremljen za Senat i Upravni odbor Univerziteta, te uz saglasnost ovih organa, upućen  Sekretarijatu ”China – CEECs Higher Education Institutions Consortium”.

„Ulaskom u ovaj konzorcijum naš Univerzitet bi bio prvi i jedini u BiH koji bi stekao pravo na dijalog o visokom obrazovanju među zemljama potpisnicama, saradnji i međunarodnoj razmjeni nastavnika, saradnika, istraživača i studenata“, istakao je rektor Mataruga, dodajući da je tokom razgovora pokazan značajan interes kineskih partnera za međunarodnu razmjenu studenata, kao i  za stipendiranje naših studenata od strane NR Kine, te da je upućen  poziv našim  studentima da mjesec ili duže borave u ovoj zemlji.

Tokom boravka u Kini, rektor i prorektor su, takođe, učestvovali u radu foruma eksperata kinesko-evropske politike visokog obrazovanja ”Sino-Europe Forum On Education Policy Think Tanks” u organizaciji Nacionalog centra za razvoj istraživanja i obrazovanja pri Ministarstvu obrazovanja NR Kine (National Center for Education Development Research - NCEDR), te Evropske asocijacije Univerziteta (European University Association – EUA). Tom prilikom je ukazano na šanse, ali i poteškoće u saradnji zemalja Evrope i Kine, prvenstveno u oblasti međunarodne razmjene nastavnika i studenata, te na druga otvorena pitanja i moguća rješenja sa ciljem jačanja saradnje u ovoj oblasti.

U nastavku posjete Kini, predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci posjetili su 14. oktobra Univerzitet tehnologije i obrazovanja u Tjanđinu (Tianjin University of Technology and Education), gdje su predsjednik ovog kineskog univerziteta prof. Liu Xin i rektor našeg Univerziteta prof. dr Milan Mataruga potpisali sporazum o saradnji i zajedničkim interesima u osnivanju Konfučijevog instituta pri Univerzitetu u Banjoj Luci.

„Sljedeći korak je očekivana posjeta delegacije ovog prestižnog Univerziteta našem Univerzitet  7. novembra,  kada budemo obilježvaali 41 godinu uspješnog rada Uiverziteta u Banjoj Luci. Očekujem da ćemo tada usaglasiti tačan datum otvaranja Konfučijevog instituta. Potom slijede dogovori o projektnim aktivnostima, formiranju zajedničkog tima i usaglašavanje plana rada za prvu godinu rada. Finansijska sredstva uglavnom obezbjeđuje kineski partner, a očekujemo iznos od 150.000$. Stavljanjem na mrežu konfučijevih instituta, NR Kina je prepoznala Republiku Srpsku i BiH kao prijateljsku zemlju, čime dalja saradnja prevazilazi okvire ova dva Univerziteta.  Formiranjem ovog instituta stvaraju se mogućnosti za saradnju u oblasti obrazovanja, nauke, istraživanja, kulture ali i privrednih i diplomatskih aktivnosti“, istakao je rektor Mataruga, dodajući da je enorman ekonomski razvoj NR Kine vidljiv na svakom koraku i da postoji evidentan interes za saradnjom i zajedničkim investicijama u visoko obrazovanje i istraživanje.

„Shodno značajnim investicijama i sve prisutnijim ekspertima ove zemlje kod nas, kao i porastu interesa za izučavanje kulture i jezika ove zemlje, očekujemo i zalažemo se za lidersku poziciju našeg Univerziteta u ovim aktivnostima“, poručio je rektor Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5790/IMG_0101.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5790/IMG_0103.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5790/IMG_0102.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5790/IMG_0100.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5790/IMG_0098.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5790/IMG_0096.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5790/IMG_0095.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5790/IMG_0093.JPG