Navigacija
Viber X logo

Saopštenje sa zajedničke sjednice Senata i Proširenog kolegijuma Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na zajedničkoj sjednici Senata i Proširenog kolegijuma Univerziteta u Banjoj Luci održanoj 21. oktobra, svi prisutni članovi navedenih tijela  jednoglasno su izglasali zaključak da  događaji od prošle nedjelje, koji su  nastupili nakon donošenja Rješenja  Prosvjetne inspekcije - odjeljenje Doboj, a po podnešenoj prijavi od strane prof. dr Vitomira Popovića,  predstavljaju udar na  Univerzitet. „Bez obzira na sve to, Univerzitet u Banjoj Luci  pokazuje jedinstvo u punom kapacitetu  i funkcioniše  bez ijednog problema, dok je akademska i radna atmosfera  na visokom nivou. Odlučno i odgovorno garantujemo našim studentima najbolje uslove  studiranja i svakim danom  radimo na unapređenju nastavnog procesa“, stoji u zaključku.

Istovremeno na sjednici je iskazano puno povjerenje rektoru, Senatu i Upravnom odboru u dosadašnjem profesionalnom radu  i rukovođenju Univerzitetom u Banjoj Luci.

Svi članovi Senata i Proširenog kolegijuma su se složili da je neophodno osuditi pokušaj  rušenja  Univerziteta  i pozvati institucije Republike Srpske  da zaštite Univerzitet od sličnih pokušaja. „ Prije svega osuđujemo neprofesionalne, dirigovane i tendenciozne radnje pojedinih prosvjetnih inspektora uključenih u ove aktivnosti  koji su svojim nesavjesnim radom nanijeli ogromnu štetu  ugledu  Univerziteta. Zato pozivamo Inspektorat Republike Srpske da preispita njihovu odgovornost, ne samo zbog narušavanja ugleda i nanošenja štete Univerzitetu  u Banjoj Luci , već i samom Inspektoratu“.

Sa današnje sjednice upućen je poziv Ministarstvu prosvjete i kulture da se oglasi i objasni javnosti  proceduru usvajanja Statuta Univerziteta u Banjoj Luci, na koji je ovo Ministarstvo dalo saglasnost 2012. godine, i da daju potvrdu legaliteta članstva predstavnika Visoke škole unutrašnjih poslova u Senatu Univerziteta, a naročito da objasne javnosti  da je to pitanje i normativno-pravno u skladu sa eksplicitnim smjernicama ovog Ministarstva.

Takođe, sa sjednice je upućena inicijativa Vladi RS  da pokrene proceduru izmjene Zakona o Vladi RS  u smislu da visoko obrazovanje bude u nadležnosti  Ministarstva nauke i tehnologije.

„Sve navedene događaje javnost Republike Srpske treba da shvati kao otpor korjenitim reformama visokog obrazovanja u RS, koje u ovom momentu ne može niko da zaustavi. Reforme koje su u toku staće ukraj neprimjerenim i nesavjesnim radnjama pojedinaca i svim onim snagama koje su na kraju i doveli visoko obrazovanje u ovakvu situaciju“, navedeno je u zaključku.

Na kraju, upućena je molba sredstvima informisanja da tačno i nepristrasno izvještavaju o ovim događajima, poštujući demokratske principe, te da ne nasjedaju na senzacionalističke i proizvoljne izjave pojedinaca, uz napomenu da Univerzitet ne želi više da se bavi ovim pitanjima.

„Razvojni projekti, jača međunarodna saradnja, promocija najboljih, realizacija najkvalitetnijih ideja, podrška najboljim studentima, unapređenje privrede kroz transfer znanja i novih tehnologija je naša orjentacija i naša obaveza. O tome želimo da razgovaramo u budućnosti i to je naša misija“, stoji u zaključku sa zajedničke sjednice Senata i Proširenog kolegijuma Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5811/univerzitet.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5811/univerzitet2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5811/univerzitet3.jpg