Navigacija
Viber X logo

Lingvistički seminari Filološkog fakulteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U cilju unapređenja naučnoistraživačkih aktivnosti, Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci inicirao je održavanje lingvističkih seminara Filološkog fakulteta (LSFF), koji bi se održavali najmanje jednom mjesečno počev od akademske 2016/17. godine.

Cilj ovih seminara, koji bi obuhvatili sve lingvističke oblasti (razne teorijske i primijenjene discipline, interdisciplinarni studiji), je predstavljanje i promovisanje naučno-istraživačkog rada nastavnika i saradnika Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, te univerziteta iz regiona i šire, putem istraživačkih seminara, radionica i čitalačkih grupa. 

Pored naučno-istraživačkih radnika Filološkog fakulteta  seminari bi uključili i mlade istraživače − studente viših godina i master studija − koji bi na taj način stekli  priliku da se upoznaju sa osnovnim temama i problematikama u savremenim lingvističkim pravcima. Radni jezici seminara  bili bi srpski i engleski.

Dugoročni cilj inicijative je uspostavljanje Lingvističkog istraživačkog centra pri Filološkom fakultetu u Banjoj Luci koji bi nastavio da njeguje i promoviše naučnoistraživački rad iz oblasti lingvistike te razvija naučno-istraživačku saradnju. 

Organizacioni odbor LSFF je pozvao sve zainteresovana kolege da svoje prijedloge, pitanja i komentare dostave na elektronsku adresu lsff@unibl.rs.

Prvi predavač u okviru LSFF je bila prof. dr Maja Miličević sa Univerziteta u Beogradu koja je u petak 11. novembra održala predavanje pod nazivom "O kompetenciji prevodilaca u maternjem jeziku: Uticaji nematernjeg jezika i metalingvističkog znanja". 

Prof. Miličević je vanredni profesor primijenjene lingvistike na Katedri za opštu lingvistiku filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Bavi se teorijom usvajanja drugog jezika, korpusnom lingvistikom, lingvističkim odlikama prevoda i metodologijom istraživanja u lingvistici.

Domaćini prvog predavanja u okviru LSFF bili su: dr Emir Muhić, dr Marija Runić i dr Dragana Lukajić. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5892/1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5892/2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5892/3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5892/4.jpg