Navigacija
Viber X logo

Mašinski fakultet UNBL svečano obilježio 45 godina rada

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Mašinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci obilježio je 18. novembra 45 godina postojanja i uspješnog rada. Svečanost održana u amfiteatru Fakulteta bila je prilika da dekan prof. dr Darko Knežević upozna prisutne goste, među kojima su bili ministri u Vladi RS, prorektori, dekani i studenti našeg Univerziteta, kao i dekani partnerskih mašinskih fakulteta iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske, sa ostarenim rezultatima rada Fakulteta u proteklih godinu dana, te kadrovskim, laboratorijskim i ostalim resursima.

Podsjećajući da se nastava izvodi na pet studijskih programa u okviru 11 katedri, da fakultet raspolaže sa 14 moderno opremljenih laboratorija, te da trenutno studira 718 studenata prvog i drugog ciklusa, dekan Knežević je istakao da je jedna od najvećih novina  u prethodnom periodu, kada je o nastavi riječ,  prelazak na sistem studija 4+1+3 , kao i pokretanje kombinovanog studijskog programa na trećem ciklusu studija „Obnovljivi izvori energije i ekološko inženjerstvo“, u saradnji sa drugim fakultetima našeg Univerziteta.

Kao posebno značajnu aktivnost Fakulteta u prošloj, ali i ranijih  godina, dekan je izdvojio uspješno učešće u projektima, pogotovo onim koje Fakultet realizuje u saradnji sa privrednim subjektima. Ističući da njihov fakultet prednjači na Univerzitetu po prihodima ostvarenim od ovih projekata, dekan Knežević je naglasio da je upravo zahvaljujući tome, fakultet uspio da iz vlastitih sredstava napravi i opremi multimedijalnu salu, da  renovira  amfiteatar i hol, te da studentima omogući studijske posjete mašinskim  fakultetima u Srbiji i Sloveniji.

U ime Univerziteta u Banjoj Luci, 45. godišnjicu uspješnog rada u obrazovnoj, naučnoj i istraživačkoj djelatnosti Fakultetu je čestitao prorektor za nastavu prof. dr Strain Posavljak, te istakao da dosadašnji odlični rezultati i činjenica da je fakultet izgradio čvrstu poziciju na  tržištu znanja kroz učešće na profitabilnim projektima i saradnju sa privredom, trebaju biti podstrek za postizanje novih rezultata.

U ime dekan mašinskih fakulteta iz Srbije, prisutne je pozdravio prof. dr Nenad Pavlović, dekan Mašinskog fakulteta u Nišu koji je podsjetio na neraskidivu vezu među mašinskim fakultetim s obje strane Drine, kao i na značaj mašinske struke za razvoj čovječanstva.  

Jubilej Mašinskom fakultetu čestitao je i ministar prosvjete Dane Malešević te istakao da fakultet stvara kadar koji je nosilac razvoja RS i, istovremeno, cijenjen i  van granica RS. Ministar je podsjetio da je riječ o kadru koji lako dolazi do posla i na domaćem tržištu rada, te pozvao srednjoškolce da upisuju mašinski ili druge tehničke fakultete.

Čestitkama povodom 45 godina Mašinskog fakulteta pridružio se i ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić. Ministar Komić je istako da je poziciju koju trenutno ima Fakultet izgradio zahvaljujući fokusiranosti na inovativnost, komercijalizaciju znanja  i prenošenje otkrića  iz laboratorija  u privredu, što su, takođe, bitne  smjernice Ministarstva nauke i tehnologije u izradi strategije razvoja nauke u  narednom četvorogodišnjem periodu.

Na svečanosti povodom Dana Fakulteta obratio se i predstavnik Studentske organizacije Fakulteta Aleksandar Ivaštanin, koji se  zahvalio rukovodstvu i nastavnom osoblju na podšci radu ove organizacije, te tom prilikom uručio zahvalnice profesorima Petru Gveri, Mihajlu Stojčiću, Milanu Tici, te dekanu Darku Kneževiću.

Svečanost je nastavljena dodjelom priznanja i nagrada pojedincima i ustanovama zaslužnim za razvoj Fakulteta u proteklom periodu. Povelja Fakulteta dodijeljena je Ambasadi Švajcarske, dok su plakete Mašinskog fakulteta dobili: ministar Dane Malešević, Ministarstvo nauke i tehnologije, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeeća, Republički pedagoški zavod, generalni sekretar Univerziteta  u Banjoj Luci Đorđe Markez, Agencija GIZ, Agencija EDA, prof.dr Vojislav Novaković sa Univerziteta u Trondhajmu i Nikola Dragović, voditelj programa „Prilika Plus“.

Fakultet je uručio i zahvalnice privrednim subjektima koji su doprinijeli razvoju Fakulteta,  a dobili su ih  predzeća : „Mahle“, „Kolektor“, „Elas“, „Spektra“, „Tri best“, „Elketromotorni pogoni“, „Topling“, „Sim Technik “, „Mehanizmi B“, te „East Code“.

U nastavku svečanosti najboljim studentima na svim godinama studija prvog i drugog ciklusa, uručene su pohvale i  prigodni pokloni- donacije privrednih subjekata, a dobili su ih sljedeći studenti: Nemanja Paprica, Dragana Markuljević, Zoran Grahovac, te magistar Milan Pupčević.

Obilježavanje 45. rođendana Mašinskog upotpunjeno  je promocijom 45 diplomiranih mašinskih inženjera i 2 magistra.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5937/PRVA__3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5937/treca__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5937/druga__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5937/cetvrta__1_.JPG