Navigacija
Viber X logo

Medicinski fakultet UNBL obilježio 38 godina rada promocijom diplomaca

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci obilježio je 38 godina rada promocijom 260 diplomaca, upriličenom 15. novembra 2016. godine u Banskom dvoru. 

Dekan Fakulteta prof. dr Ranko Škrbić promovisao je tom prilikom 103 doktora medicine, 71 doktora stomatologije, 71 magistra farmacije  i 15 diplomiranih medicinara  zdravstvene njege.

Obraćajući se novopečenim diplomcima i podsjećajući da su iza njih mjeseci i godine napornog učenja i rada, dekan Škrbić je naglasio da su izabrali častan, human ali i težak poziv koji će zahtijevati cjeloživotno učenje i kontinuirano usavršavanje kako bi bili uspješni u misiji pružanja zdravstvene  zaštite i njege stanovništva.

Govoreći o godišnjici  Medicinskog fakulteta, dekan je podsjetio da je za proteklih  38 godina iškolovan kadar koji danas čini okosnicu zdravstvenog sistema Republike Srpske . Za to vrijeme na Fakultetu  je diplome steklo 2379 doktora medicine; 595 doktora stomatologije, 658 magistara farmacije, dok je diplome na studijskom programu Zdravstvena njega steklo  166 studenata, istakao je dekan, te dodao da trenutno na Fakultetu studira oko 2.000 studenta, a nastavu izvodi oko 500 nastavnika i saradnika.

Dekan je istakao da Fakultet ima ambiciozne planove, pogotovo u demonu naučnoistraživačkog rada, te da je pred Fakultetom  reforma nastavnih planova i programa koja će, između ostalog,  podrazumijevati  tješnju saradnju sa medicinskim fakultetima u zemlji i inostranstvu i veću mobilnost studenata i nastavnika.  „Želimo da našim mladim istraživačima i doktorandima  obezbijedimo uslove i organizovaniji pristup medicinskim istraživanjima, te da im pomognemo da svoje rezultate objave u međunarodno referentnim časopisima. Kako bi ih dodatno motivisali u tome počeli smo sa praksom nagrađivanja studenata, ali i nastavnika i saradnika koji su objavili najbolje naučnoistraživačke radove“, istakao je dekan te podsjetio da je od ove godine  Fakultet bogatiji za još jednu instituciju u sistemu  medicinskog obrazovanja, a riječ je o Centru za specijalizaciju i kontinuiranu medicinsku edukaciju.

Čestitke povodom Dana fakulteta u ime Univerziteta uputio je rektor prof. dr Milan Mataruga, te ujedno čestitao diplomcima na ostvarenom uspjehu.

Ističući da je suvišno govoriti  kakav je značaj ove visokoškolske ustanove u obrazovanju kadra kojem je povjerena briga o zdravlju stanovništva, rektor je istakao da ga raduje opredijeljenost uprave Fakulteta da unapređuje  naučnoistraživački rad i da nagrađuje najbolje u ovoj oblasti.

Podsjećajući da je interesovanje srednjoškolaca za Medicinski fakultet, bez obzrira  na smanjen ukupan broj studenata u Srpskoj, svake godine ogromno, rektor je istakao da će se u narednom periodu tražiti rješenja koje bi omogućilo svim odličnim đacima koji žele da upišu ovaj fakultet da to i urade, te dodao da je u planu već od naredne  godine uvođenje internacionalnog programa na engleskom jeziku.

Prisutne je u ime Vlade Republike Srpske i ministarstva na čijem je čelu, pozdravio ministar prof. dr Jasmin Komić i uputio čestitke Fakultetu i diplomcima.

Ministar Komić je istakao tom prilikom da je svjestan koliko je puno truda i entuzijazma uloženo da bi Medicinski fakultet izrastao u  priznatu zdravstvenu, ali i naučnoobrazovnu instituciju. Podsjećajući da je među 20 svjetskih kompanija koje najviše ulažu u istraživanje i razvoj čak osam koje dolaze iz oblasti medicine i zdravstvene zaštite, ministar je naglasio da to jasno govori o  važnosti istraživanja u ovoj oblasti, te dodao da je to prepoznalo i Ministarstvo nauke i tehnologije kroz svoja ulaganja u ovoj oblasti.

Obilježavanje godišnjice Fakultet bila je prilika da se najzaslužnijim dodijele priznanja i nagrade. Ove godine povelja Medicinskog fakulteta  otišla je u ruke prof. dr Milana Skrobića, koji je tokom svoje plodne karijere dao nemjerljiv doprinos razvoju Fakulteta, dok su plakete i knjige „Klinička anatomija“ uručene najboljim studentima na sva četiri studijska programa. Plakete su dobili Milica Mijić (studijski program Medicina , prosjek 9,60); Milica Jeremić (studijski program stomatologija, prosjek 8,79); Vesna Karanović (studijski program Zdravstvena njega, prosjek 8,36), te Nina Vukičević (studijski program Farmacija , prosjek 9,89). Nina je ujedno proglašena za studenta generacije, te joj je pored plakete i knjige dekan uručio i laptop.

Plaketu  za najbolji naučnoistraživački studentski rad dobio je  Goran Bokan, dok je plaketu za najbolji naučnoistraživački rada među nastavnicima i sardnicima u 2016. godini dobio  asistent, magistar farmacije Žarko Gagić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5914/3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5914/5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5914/4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5914/2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5914/1.jpg