Navigacija
Viber X logo

Naučnim skupom „Banjalučki novembarski susreti“  Filozofski fakultet UNBL obilježio 22 godine rada

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci 18. i 19. novembra 2016. godine održan je tradicionlani naučni skup sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Banjalučki novembarski susreti“. 

Skup je organizovan u okviru obilježavanja 22 godiine rada Fakulteta koji već 17 godina zaredom svoj rođendan obilježava radno- organizaciovanjem jednog od najdugovječnijih naučnih skupova na Univerzitetu.

Na ovogodišnjim „Banjalučkim novembarskim susretima“  izloženo je 67 referata grupisanih u četiri sekcije (sekciju za filozofiju; za istoriju; za psihologiju; te za pedagogiju, razrednu nastavu i predškolsko vaspitanja), a izlagači su bili naučni radnici iz Republike Srpske, Fedracije BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. 

Učesnike skupa je, na otvaranju, u ime Univerziteta pozdravio rektor prof. dr Milan Mataruga te istakao da je riječ o skupu koji naš Filozofski fakultet čini regionalno prepoznatljivim. Rektor je dodao da je ovaj Fakultet našeg Univerziteta prije svega prepoznat kao rasadnik obrazovnog kadra, ali i rasadnik drugih fakulteta, imajući u vidu da  su upravo od odsjeka Filozofskog fakulteta nastala četiri druga fakulteta našeg Univerziteta: Prirodno-matematički, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta, Filološki fakultet i Fakultet političkih nauka.

Prisutnima s eobratio i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, te čestitao Filozofskom fakultetu rođendan. Uz podsjećanje da  Fakultet baštini tradiciju Više pedagoške škole i Pedagoške akademije, ministar je naglasio da je najveći broj prosvjetnih radnika potekao upravo sa ovog fakulteta što ga čini izuzetno značajnim u obrazovnom sistemu Republike Srpske. 

U ime Akademije nauka i umjetnosti RS, prisutne je pozdravio akademik Drago Branković, profesor emeritus i doskorašnji dekan Filozofskog fakulteta, te se u svom obraćanju prisjetio teške, ratne 1994. godine kada je Fakultet nastao i kada je nedostajalo svega što je neophodno za normalan rad jedne ovakve visokoškolske institucije, osim entuzijazma.

U nastvku svečanog dijela skupa, dekan Fakulteta prof. dr Brane Mikanović je podsjetio na razvojni put fakulteta na kojem se danas nastava izvodi na sva tri ciklusa studija, gdje studira oko 2500 studenata, a nastavu izvodi 80 nastavnika i saradnika, te prezentovao najzapaženije rezultate koje fakultet bilježi u domenu nastave i naučnoistraživačkog rada. Dekan se zahvalio svima sa kojima Fakultet godinama uspješno sarađuje, posebno kolektivu osnovne škole „Ivo Andrić“ i učenicima uključenim u hor, orkestar i dramsku sekcuju koji su svojim nastupima uljepšali obilježavanje Dana Fakulteta, te uručio zahvalnicu direktorici Škole Željki Opačić.

Takođe, dekan je, tom prilikom, najboljim studnetima na studijskom programu psihologija uručio povelje koje dodjeljuje Društvo psihologa RS.

Svečano otvaranje naučnog skupa, bila je prilika da Fakultet predstavi svoju bogatu izdavačku djelatnost, o čemu je govorio doc. dr Goran Latinović, prodekan za naučnoistraživački rad. Prodekan je podjsetio da je  u proteklih godinu dana fakultet objavio 14 knjiga čime se približio brojci od 200 izdanja raznih kategorija. Među ovogodišnjim publikacijama doc. Latinović je izdvojio Zbornik radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa; Bibliografiju radova Banjalučkih novembarskih susreta, objavljenih od 2000. do 2015 godine kojom je obuhvaćeno  789 radova 403 domaća i strana autora; više udžbenika, dva broja časopisa „Radovi“, te  časopis Saveza studenata Fakulteta „Noema“.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5936/PRVA__2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5936/treca.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5936/druga.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5936/cetvrta.JPG