Navigacija
Viber X logo

Otvorena studentska naučno-stručna konferencija StES 2016

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci  23. novembra 2016. godine sa radom je počeo 9. naučno-stručni skup „Studenti u susret nauci“ sa međunarodnim učešćem (Students encountering science - StES 2016).

Konferencija, koja je ove godine okupila više od 200 učesnika iz 16 zemalja: Rusije, Kine, SAD, Indije, Velike Britanije, Turske, Španije, Francuske, Njemačke, Poljske, Češke, Slovenije, Hrvatske , Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, svečano je otvorena ceremonijom upriličenom na Fakultetu političkih nauka UNBL.

Kako je tom prilikom istakao Luka Miladinović predsjednik Organizacionog odbora konferencije StES 2016, za ovogodišnji skup prijavljen je rekordan broj naučno-stručnih radova, tačnije njih 135 iz svih naučnih oblasti. On je zahvalio učesnicima skupa na odzivu, a članovima naučnog i organizacionog odbora na uloženom trudu da se skup organizuje i realizuje na najvišem nivou, te istakao da je ovo sjajna  prilika da studenti u saradnji sa svojim profesorima kao mentorima i njihovim saradnicima promišljaju naučno, istražuju i razvijaju nauku, i time daju doprinos razvoju univerziteta sa kojih dolaze.

U ime suorganizatora konferencije Univerziteta u Banjoj Luci učesnike i goste je pozdravio prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj i ujedno predsjednik Naučnog odbora skupa prof. dr Radoslav Gajanin.  Ističući da se iz godine u godinu povećava broj učesnika i kvalitet radova, prorektor je podsjetio da je prva konferencija održana 2008. imala skoro lokalni karakter, dok se danas s pravom može reći da je riječ o međunarodnoj konferenciji.

Prorektor Gajanin je dodao da ovakvi skupovi pružaju priliku studentima  da prezentuju istraživanja koja su radili na svojim fakultetima i univerzitetima zajedno sa nastavnicima, da razmijene iskustva sa kolegama sa drugih univerziteta i zemalja, ali i da steknu nova poznanstva i prijateljstva. Takođe, prorektor se zahvalio svim nastavnicima našeg Univerziteta koji su aktivno pomagali  pripremu ovog naučnog skupa, prije svega angažovani i ažurnim pregledom i recenzijom pristiglih radova, ali i korisnim sugestijama  mladim kolegama iz Organizacionog odbora.

Dobrodošlicu na skup i ugodan boravak u Banjoj Luci učesnicima je poželio i predsjednik Studentskog parlamenta Zoran Grahovac koji je istakao da je StES izrastao  u prepoznatljivu naučno-stručnu konferenciju, ne samo u okvirima našeg Univerziteta, već i u okruženju. Grahovac je podsjetio da je velika većina naših studenata svoje prve korake u naučnoistraživačkom radu napravila upravo na ovom skupu , te da su neki od njih danas saradnici i nastavnici na Univerzitetu.

Radni dio skupa počeo je plenarnim izlaganjem  ministra nauke i tehnologije RS prof. dr  Jasmin Komića.  Prije svog izlaganja, ministar je iskoristio priliku da još jednom naglasi važnost ulaganja u nauku i mlade ljude, ističući da je riječ o ulaganju  u budućnost. Ministar je pozdravio organizovanje jedne ovakve konferencije budući da ona pruža jedinstvenu priliku mladim ljudima koji tek stupaju na naučnu scenu, da spoznaju šta je nauka i  koliko je bitna za ukupni, kao i za njihov profesionalni razvoj.

Deveta studentska naučno-stručna konferencija StES 2016 trajaće do 25. novembra, a biće završena  dodjelom nagrada najboljima, te uručivanjem certifikata učesnicima skupa.

Pokrovitelji skupa koji se ove godine održava  pod sloganom „Nauka današnjice je tehnologija budućnosti“ su Ministarstvo prosvjete  i Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5950/PRVA.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5950/IMG_5056_-_Copy.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5950/IMG_5071.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5950/IMG_5068.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5950/IMG_5064.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5950/IMG_5063.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5950/IMG_5061.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5950/IMG_5057.JPG