Navigacija
Viber X logo

Potpisana Deklaracija o saradnji sa Univerzitetom u Poatjeu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Tročlana delegacija Univerziteta u Poatjeu (UP) u sastavu: prof. dr Sanja Bošković-Danojlić, šef Odsjeka za slavenske i orijentalne jezike, prof. dr Freiderikos Valetopulos, šef Odsjeka za francuski jezik kao strani jezik, direktor Centra za francuski jezik kao strani jezik i rukovodilac mastera na ovom odsjeku, te gđa Kristin Robišon, direktorka Odjeljenja za međunarodne odnose na UP, boravila je na našem Univerzitetu u periodu od 2. do 5. novembra 2016. godine.

Pored niza radnih sastanaka sa rukovodstvom Filološkog fakulteta i rukovodiocima i nastavnicima studijskog programa Francuski jezik i književnost ovog fakulteta, posjeta gostiju iz Francuske bila je prilika da se između dva univerziteta potpiše Deklaracija o saradnji, a u cilju poboljšanja kvaliteta obrazovanja i naučnih istraživanja kroz intenzivniju razmjenu stručnog znanja i informacija, kao i olakšavanja razmjene studenata i osoblja (nastavnika, istraživača i administrativnog osoblja).

Potpisivanje Deklaracije upriličeno je 4. novembra 2016. godine u Rektoratu Univerziteta, a osim pomenutih predstavnika Univerziteta u Poatjeu, rektora Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milana Mataruge, prorektora za međunarodnu saradnju prof. dr Biljane Antunović, dekana Filološkog fakulteta prof. dr Mladenka Sadžaka i nastavnika i saradnika na studijskom programu Francuski jezik, sastanku su prisustvovali i predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji su tom prilikom takođe potpisali Deklaraciju saradnji sa francuskim univerzitetom. 

Potpisivanje pomenute deklaracije je nastavak ranije uspostavljene saradnje između Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Poatjeu koja datira od 2011. godine i koja je posebno došla do izražaja kroz Erasmus+ program mobilnosti nastavnika i studenata, te kroz zajedničke aktivnosti rukovodilaca pomenutih odsjeka UP i našeg Filološkog fakulteta u cilju osmišljavanja zajedničkih studijskih programa.

Zahvaljujući uspostavljenoj saradnji dva univerziteta, studenti i nastavnici Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci već su imali priliku da, koristeći stipendije koje im je obezbijedio Univerzitet u Poatjeu, borave na ovom Univerzitetu.

Trenutno na master studijama na Univerzitetu u Poatjeu se nalazi pet naših studenata i dva studenta sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji, kako su istakli gosti sa ovog partnerskog univerziteta, bilježe izuzetne rezultate.

Upravo je mogućnost uspostavljanja dvojnih diploma za studente dva univerziteta (naših u Francuskoj i, francuskih studenta koji dođu kod nas) bila jedna od tema sastanka u Rektoratu, ali i sastanaka na Filološkom fakultetu i u Ministarstvu prosvjete i kulture, koje je delegacija Univerziteta u Poatjeu imala tokom svoje višednevne radne posjete Univerzitetu u Banjoj Luci.

Takođe, jedna od tema svih navedenih sastanaka odnosila se na kreiranje novih zajedničkih osnovnih studija koji bi bili multidisciplinarni i koji bi na neki način omogućili studentima da imaju više kompetencija i lakše dođu do radnih mjesta. Istovremeno, razgovarano je i o zajedničkom pokretanju doktorskih studija i naučnoistraživačkog centra, kao i multijezičkog časopisa.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5863/IMG_4415.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5863/IMG_4417.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5863/IMG_4421.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5863/IMG_4433.JPG