Navigacija
Viber X logo

Otvorena XII međunarodna naučno-stručna konferencija „Savremena teorija i praksa  u graditeljstvu“

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

U okviru obilježavanja 20 godina Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 7. decembra 2016. godine  sa radom je počela dvodnevna, 12. po redu naučno-stručna konferencija „Savremena teorija i praksa  u graditeljstvu“. 

Kako je na svečanom otvaranju skupa u Hotelu Bosna istakla predsjednica Organizacionog odbora, prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta  prof. dr Biljana Antunović, cilj konferencije je da poveže nauku, struku i obrazovanje na polju graditeljstva sa naglaskom na interdisciplinarnosti i integralnosti. 

Programom konferencije su obuhvaćene raznovrsne, aktuelne teme iz oblasti urbanizma, arhitekture, građevinarstva, geodezije  i srodnih naučnih disciplina, a u radu skupa, kroz Naučni odbor, plenarna izlaganja i paralelne sesije, učešće je uzelo oko 200 naučnika, istraživača i stručnjaci iz 11 zemalja okupljenih u namjeri da  razmijene iskustva i ukažu na nove trendove  i dostignuća u oblasti graditeljsva. 

Podsjećajući da će na skupu biti prezentovana 53 naučna i 28 stručnih radova, prof. Antunović je naglasiti da su ove godine, po prvi put  otkako se održava konferencija, svi prijavljeni radovi prošli recenzije od strane najmanje dva recenzenta, od kojih je jedan međunarodni, te da su shodno tome, svi radovi kategorisani  u odgovarajuće kategorije naučnih i stručnih radova. 

Prorektorica Antunović je istakla zadovoljstvo činjenicom što je  na ovogodišnjoj konferenciji pored brojih međunarodnih učesnika, učešće uzelo dosta nastavnika i bivših studenata našeg Arhitektonsko-građevinsko- geodetskog fakulteta.

Govoreći o značaju održavanja konferencije, dekan  prof. dr Brankica Milojević je istakla da ona predstavlja osnov za koncipiranje obrazovnih programa za školovanje inženjera arhitekture, građevine i geodezije, odnosno za prilagođavanje tih programa shodno teretskim, stručnim i praktičnim saznanjima koja će biti prezentovana na skupu. 

Prof. Milojević je takođe dodala da je želja organizatora da sa skupa pošalje poruku o značaju multidisciplinarnosti i integralnosti  obrazovnog procesa, kao preduslova sagledavanja veoma složenih aspekata prostora, što podrazumijeva uključivanje i povezivanje ne samo disciplina koje se izučavaju na AGGF- u nego i  disciplina kao što su mašinstvo, elektrotehnika, ekologija i sl.

Na značaj konferencije za struku i za nauku, ali i za obrazovanje na otvaranju su ukazali i prorektor za nastavu Univerziteta u Banjoj Luci  prof. dr Strain Posavljak koji je prisutne pozdravio u ime Univerziteta,  i pomoćnik ministra nauke i tehnologije Republike Srpske  Siniša Marčić, dok je predsjednik Privredne komore  Borko Đurić u svom obraćanju ukazao na brojne izazove koji stoje pred savremenim graditeljima. 

Prije nego je počeo radni dio XII međunarodne naučno-stručna konferencije „Savremena teorija i praksa u graditeljstvu“,  kroz  podsjećanje na život i   profesionalna dostignuća preminulog prof. dr Mirka Aćića, odata je počast ovom uglednom profesoru koji je, kako je istaknuto tom prilikom, najzaslužniji za identitet i kontinuitet konferencije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6001/PRva__6_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6001/druga.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6001/treca.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6001/Cetvrta.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6001/peta.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6001/sesta.JPG