Navigacija
Viber X logo

Održan sastanak rektorskih kolegijuma Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Univerzitetu u Banjoj Luci 17. 2. 2017. godine održan je zajednički sastanak rektorskih kolegijuma Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Sastanku je pored najužeg rukovodstva dva javna univerziteta na čelu sa rektorima prof. dr Milanom Matarugom i prof. dr Radoslavom Grujićem, prisustvovao i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

Među brojnim temama od zajedničkog interesa, najviše pažnje, posvećeno je upisnoj politici, odnosno definisanju broja studenata čiji se upis planira u sljedećoj školskoj godini. Nakon opširne diskusije tokom koje je konstatovano da je na djelu hiperprodukcije studijskih programa na prvom ciklusu, kojih je u Republici Srpskoj trenutno više od 300, zaključeno je da se ne bi trebalo ići sa uvođenjem novih studijskih programa, osim ako to nije na insistiranje i izričit zahtjev privrede Republike Srpske, te da treba razmišljati i o varijanti da se na pojedine studijske programe u narednoj školskoj godine ne upisuju studenti.

Učesnici sastanka su se složili da bi konačnom definisanju upisne politike za narednu godinu, trebala prethoditi opsežna analiza potražnje za pojedinim kadrovima i opravdanosti upisa na svim licenciranim studijskim programima, te eventualno organizovanje okruglog stola uz učešće predstavnika univerziteta u okruženju, nakon čega bi krajem marta trebao uslijediti ponovni zajednički sastanak rukovodstava dva javna univerziteta u Srpskoj i resornog ministarstva.

Na sastanku je razgovarano i o povlačenju iz procedure Prijedloga zakona o visokom obrazovanju, te je u vezi sa tim konstatovano da je neophodno što prije formirati ekspertsku radnu grupu koja bi, uz uvažavanje onog što je bilo dobro u ranijem predlogu, intenzivno radila na usaglašavanju stavova, te ponudila novo rješenju koje bi za šest mjeseci bilo spremno za vraćanje u proceduru.

Na dnevnom redu zajedničkog sastanka bilo je i finansiranje javnih univerziteta. Razgovarano je o novim modelima za sticanje većih vlastitih prihoda Univerziteta, prije svega kroz unapređenje naučno-istraživačkog rada i transfer znanja na relaciji univerzitet - privreda; o školarini; kao i o neophodnosti revidiranja postojećeg Pravilnika o standardima i normativima za finansiranje javnih visokoškolskih ustanova.

Takođe, diskutovano i o licenciranju visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj, odnosno izmjeni uredbe kojom su definisani uslovi za osnivanje i početak rada visokoškolskih ustanova, kao i za licenciranje studijskih programa; o saradnji dva javna univerziteta, o međusobnoj razmjeni profesora i niz drugih pitanja od zajedničkog interesa.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6220/IMG_5923.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6220/IMG_5936.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6220/IMG_5931.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6220/PRVA__1_.JPG