Navigacija
Viber X logo

Počeo 6. međunarodni simpozijum AGRORES 2017 i 22. savjetovanje inženjera poljoprivrede RS 

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Poljoprivrednog fakultet Univerziteta u Banjoj Luci 27. februara 2017. sa radom je počeo Šesti  međunarodni simpozijum poljoprivrednih nauka AGRORES 2017 i 22. savjetovanje inženjera poljoprivrede Republike Srpske.

Navedene događaje Poljoprivredni fakultet organizuje u saradnji u sa Biotehničkim fakultetom Univerziteta u Ljubljani, Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, Međunarodnim centrom za napredna poljoprivredna istraživanja u Mediteranu - Mediteranskim poljoprivrednim institutom iz Barija  i Institutom za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci. 

Kako je prije otvaranja pomenutog  simpozijum istakla predsjednica Organizacionog komiteta, prof. dr Gordana Đurić, organizovanje ovakvih međunarodnih naučnih skupova u funkciji je razvoja poljoprivrede Republike Srpske, budući da predstavljaju priliku za razmjenu i praktičnu primjenu domaćih i stranih iskustava i dostignuća u različitim oblastima poljoprivredne proizvodnje. 

Podsjećajući da je ovogodišnji simpozijum okupio više od 300 učesnika iz 12 zemalja regiona, ali i Evropske unije i SAD, prof. Đurić je naglasila da je ovaj tradicionalni regionalni skup  tematski posvećen brojnim izazovima u poljoprivredi koji su se nametnuli kao posljedica klimatskih, ali i geopolitičkih promjena.

O značaju konferencije na ceremoniji otvaranja govorio je i rektor Univerziteta prof. dr Milan Mataruga, koji je istakao da procjene koje govore o svjetskom rastu stanovništva na 10 milijardi do 2050. godine i pratećem rastu broja siromašnih i gladnih, pogotovo u uslovima klimatskih promjena, iziskuje potrebu snažnijeg finansijskog, institucionalnog, tehnološkog i naučnogistraživačkog  djelovanja kako bi se moglo uspješno odgovoriti na izazove koje nameće rastuća potreba za hranom. 

Rektor je dodao da ohrabruje činjenica da je ovaj skup okupio brojne značajne istraživače iz regiona, ali i sa našeg Univerziteta, koji će imati priliku ne samo da iznesu zaključke svojih istraživanja i učine ih dostupnim onima koji kreiraju politike na republičkom i lokalnom nivou, već i da razmijene iskustva, uspostave kontakte i ojačaju saradnju među partnerskim institucijama. 

Prof. dr Nataša Poklar-Ulrih sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Ljubljani i prof. dr Mladen Todorović sa Mediteranskog poljoprivrednog instituta iz Barija, pored doprinosa  konferencije razvoju poljoprivrede u regionu i regionalnoj saradnji u ovom domenu, naglasili su i njenu ulogu u jačanju saradnje između našeg Poljoprivrednog fakulteta, odnosno  Univerziteta u Banjoj Luci i institucija sa kojih oni dolaze. Pomenuta saradnja seže godinama unazad, a osim u zajedničkom učešću u projektima ogleda se i u usavršavanjem ovdašnjeg kadara na ovim partnerskim institucijama koji stečena znanja sa uspjehom primjenjuju po povratku u Banju Luku. 

Na ceremoniji koja je prethodila radnom dijelu simpozijuma prisutnima su se obratili i predstavnici institucija - pokrovitelja ovog skupa: Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Siniša Marčić pomoćnik ministra nauke i tehnologije i Radenko Komljenović, načelnik odjeljenja za privredu Grada Banja Luka, te u svojim obraćanjima podržali nastojanja organizatora da kroz stručne analize i duskusije daju doprinos razvoju poljoprivrede kao strateške grane razvoja Grada i Republike Srpske u cjelini. 

Činjenica da, uprkos nesumnjivim poljoprivrednim potencijalima,  uvozimo veliku količinu hrane i da primjena adaptiranog Sporazuma o pridruživanju ovaj problem može dodatno produbiti, uz ranije pomenuti uticaj globalnih ekonomskih i demografskih kretanja, te klimatskih promjena, nameće potrebu intenzivnijeg povezivanja nauke i struke i uvažavanje rezultata naučnoistraživačkog rada, istakli su oni.

Nakon pozdravnih obraćanja i plenarnih izlaganja uslijedio je okrugli sto na temu kvaliteta sertifikovanih proizvoda kao efikasnog alata za ruralni razvoj i održivu poljoprivredu. Rad simpozijuma nastavljen je kroz više sekcija na kojima su izlagani radovi i diskutovano na teme iz oblasti biljne i animalne proizvodnje, agrarne ekonomije i ruralnog razvoja, te održivog upravljanja poljoprivrednim resursima.

Pregled izlagača i tema možete pronaći u priloženom programu

Više informacija na veb-stranici Simpozijuma: www.agrores.org.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6249/IMG_5937.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6249/IMG_5943.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6249/IMG_5947.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6249/IMG_5949.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6249/IMG_5955.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6249/IMG_5963.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6249/IMG_5965.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6249/PRVA__1_.JPG