Navigacija
Viber X logo

Pravni fakultet svečano obilježio 42 godine postojanja i rada

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U prisustvu brojnih gostiju, prijatelja i saradnika, Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, 6. februara 2017. godine, svečano je obilježio 42 godine uspješnog rada i 57. godišnjicu od početka studija pravnih nauka u Banjoj Luci. Svečanost je upotpunjena promocijom nove generacije magistara pravnih nauka i diplomiranih pravnika.

Uz čestitke povodom uručenja diploma, prof. dr Petar Kunić, v.d. dekana Pravnog fakulteta, naglasio je da živimo u vremenu u kojem se  upravo  od pravnika traži da ponude odgovore na brojne složene društvene probleme. „Stoga je od izuzetne važnosti da naš fakultet prepoznaje potrebe prakse i savremene trendove u razvoju ne samo pravosuđa i uprave, već i drugih djelatnosti u kojima se diplomirani pravnici zapošljavaju “, istakao je dekan , dodajući da, zbog složenosti društvene strukture , nedograđenosti pravnog sistema , uticaja tzv. međunarodne zajednice na kreiranje društvenih odnosa i nefunkcionisanja pravne države, u javnom diskursu prevladava mišljenje da je u RS i BiH u cjelini najteže biti pravnik.

Podsjećajući da je kroz fakultet  prošlo 26.000 studenata, od kojih je svaki šesti diplomirao, te da na prvom ciklusu sada studira oko 1500 studenata, dekan je istakao da se u narednom periodu Pravni fakultet mora kadrovski ojačati, na način da tzv.„vikend“ profesori budu zamijenjeni vlastitim snagama, te da pored obrazovne, treba favorizovati i naučnoistraživačku djelatnost.

Profesorima  i studentima, Dan Fakulteta čestitao je i  rektor Univerziteta prof. dr Milan Mataruga , te podsjetio na ulogu Pravnog fakulteta u razvoju našeg Univerziteta, ali i pravne struke na ovim prostorima: „Već u Odluci Skupštine SR BiH i Skupštine Banje Luke o formiranju  Pravnog fakulteta, naglašeno je da je riječ o organizaciji od posebne društvene važnosti. Ništa se u tom smislu do danas nije promijenilo- i dalje je pravo, uz medicinu, temeljni studij i stub države, što dodatno obavezuje one koji na njemu rade“.

Rektor je istakao da aktuelni problemi u funkcionisanju pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini nameću potrebu još intenzivnijeg  angažovanja Pravnog fakulteta: „Upravo ova institucija i oni koji u njoj rade moraju biti svijetla tačka, oslonaca i primjer drugima, borac za pravo i pravdu kroz dnevne aktivnosti; odnosno biti jedan od aktivnih činilaca izgradnje harmonizovanog prava u funkciji prava svakog čovjeka“.

Čestitajući magistrima i diplomiranim pravnici, rektor je izrazio uvjerenje „da će teret i čast svoga zvanja nositi kako treba, jer diploma ove vrste posebno obavezuje“. „Vi ćete već sutra zakoračiti u svijet pravničke profesije i, molim vas, nemojte razvijati samo krivično, procesno, međunarodno ili neko drugo pravo. Uz svaku od tih oblasti, i prije nje, treba da stoji pravna etika. Zato uz istraživanje, lično usavršavanje i razvoj pravne misli razvijajte i nauku o moralu i dužnostima“, poručio je rektor.

Čestitke Pravnom fakultetu na svečanosti je uputio i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli Izudin Hasanović, te zahvalio kolegama iz Banje Luke na pomoći koji  pružaju njihovom fakultetu: „Naš fakultet je puno mlađi i veliki broj nastavnika u proteklom periodu nesebično je pružio pomoć u školovanju naših kadrova. Danas vaši i naši nastavnici učestvuju u zajedničkim projektima koji se organizuju na nivou regije i nadam se da ćemo tu saradnju nastaviti“, istakao je prof. Hasanović.

Prije svečanog uručenja diploma magistrima i diplomiranim pravnicima, prof. dr Petar Kunić dodijelio je plaketu za ostvarene rezultate tokom školovanja, studentu generacije Aleksandru Forci koji je studij završio sa prosjekom ocjena 8,50.

Zahvalivši se na priznanju, Forca je podsjetio da su on i njegove kolege prije nešto više od četiri  godine u istom  amfiteatru počeli da „trče svoj akademski maraton“. „Bili smo još jedna ratna generacija koja je tražila svoj put, vjerovala u svoje snove, željela da pravo i pravda budu oruđa u našim rukama kojima ćemo u budućnosti obezbijediti egzistenciju i  učiniti da društvo kojem pripadamo bude spremno na izazove koji ga očekuju. Akademski maraton je počelo da trči 550 studenata iz svih dijelova državotvornog entiteta kojeg sa ponosom nazivamo Republika Srpska. Na izabranoj trasi bili je uspona i padova, ali i  sreće i zadovoljstva. Uspjeli smo preći tu prvu stepenicu uz podršku profesora i naših roditelja. Mada, nakon svega, slobodno mogu reći da mi danas imamo dva para roditelja, vas profesore kao intelektualne i racio roditelje i naše biološke očeve i majke“, istakao je Forca i pozvao svoje kolege sa kojima je  „trčao akademski maraton“ da ostanu prijatelji  i u vremenu u kojem će se boriti za svoje mjesto u društvu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6168/IMG_5764.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6168/IMG_5751.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6168/IMG_5747.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6168/IMG_5738.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6168/IMG_5703.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6168/IMG_5695.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6168/IMG_5694.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6168/Prva.JPG