Navigacija
Viber X logo

Promocijom magistara i diplomiranih ekonomista Ekonomski fakultet obilježio 42 godine rada

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Promocijom magistara i diplomiranih ekonomista održanom 6. februara 2017. godine, Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci obilježio je 42 godine postojanja i uspješnog rada.  

Prije nego su novoj generaciji diplomaca, u prisustvu brojnih gostiju i članova porodica, uručene diplome, dekan Fakulteta prof. dr Stanko Stanić je iskoristio priliku da podsjeti na povod organizovanja promocije – tj. na dan kada je prije  42 godine donesena odluka da se formira ova visokoškolska ustanova, kao i na rezultate ostvarene  proteklih decenija. 

„Za ove 42 godine, kroz  našu naučnoobrazovnu ustanovu prošlo je  12. 233 studenata, od kojih je 5674 ili 46,38% steklo zvanje diplomirani ekonomista, dok je zvanje magistra ekonomskih nauka steklo 264 kandidata,  a doktorsku disertaciju odbranilo 74 kandidata.  U cilju  održavanja koraka  sa aktuelnim kretanjima u domenu ekonomske teorije i prakse, na Fakultetu je do danas rađeno osam temeljnih revizija nastavnih planova i programa.  Za to vrijeme naši profesori i asistenti, baveći se naučnoistraživačkim radom, objavili su oko 50 udžbenika, monografija i priručnika, oko 4000 naučnih i stručnih članaka, te više id  1000 naučnoistraživačkih projekata , studija i elaborata“, istakao je dekan Stanić podsjećajući da na Fakultetu trenutno studira oko 1500 studenata prvog ciklusa i preko 900 postdiplomaca.

Dekan je naglasio da će Fakultet u godinama koje slijede, kroz obrazovanje novih generacija,  istraživanje i usluge  nastaviti da služi  građanima Republike Srpske, BiH i šire, te da doprinosi opštem dobru, ne podilazeći  političarima i vlastima „jer pravi istraživač i naučnik nije onaj ko se tako ponaša, već onaj ko će reći istinu onakvu kakva ona jeste“.

Diplomiranim ekonomistima i magistrima, prvi čovjek Ekonomskog fakulteta je poželio puno sreće u ličnom i profesionalnom životu, ali i da se uvijek vraćaju na Fakultet kao u svoju kuću u kojoj, kako je istakao, nisu samo došli do nekih ekonomskih spoznaja,  već su, što je bitnije, naučili da misle.

U ime Univerziteta u Banjoj Luci prisutnima se obratio rektor prof. dr Milan Mataruga, te  čestitajući 42. rođendan Ekonomskom fakultetu, istakao da je riječ o  jednom od onih fakulteta koji su dali pečat razvoju Univerziteta, budući da je nastao prije njega.“ Ako želimo govoriti o značaju Ekonomskog fakulteta dovoljno je reći da u ovom trenutku desetine bivših studenata ovog fakulteta čine okosnicu društvenog, javnog i političkog sistema Republike Srpske. Bilo da ste sa ove ili druge strane katedre, vi ste aktivni učesnici privrednog razvoja i prosperiteta zemlje kojoj pripadamo“, istakao je rektor, te dodao da izvrsnost  treba da bude temeljno  načelo u razvoju Fakulteta u godinama koje slijede. 

Uz čestitke povodom uručenja diploma, rektor je poručio magistrima i  diplomirani ekonomistima, da su napravili značajan korak, ali i da ih čekaju  brojni izazovi: „Stekli ste osnovne vještine i znanja koja tek treba da razvijate, prenosite i usavršavate cijeli svoj život. Neće vam biti jednostavno. Moraćete biti uporni i radni kako biste zaista časno nosili i pronosili ime Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci , koji vam je, biću slobodan reći, dao mnogo. Neka znanja koja nosite sa ovog Fakulteta budu temelj vašeg uspješnog rada,  lične afirmacije, a posebno dobrobiti čitave društvene zajednice. Zbog toga vam želim, skoro da vas molim, da putujete, učite svaki dan, usavršavate svoja znanja i iskustva, radite za opšte dobro. I  uvijek se vraćajte na ovaj fakultet“.

Čestitkama se u ime Vlade Republike Srpske i Ministarstva nauke i tehnologije RS pridružio i ministar Jasmin Komić čiji je cijeli radni vijek vezan upravo za Ekonomski fakultet. Ministar je podsjetio da je znanje naša najveća razvojna šansa i neizostavan dio svih strateških dokumenata, te izrazio uvjerenje da su i novopečeni magistri diplomirani ekonomisti, „među kojima su vjerovatno budući predsjednici, ministri, ambasadori i direktori, svjesni da dolazi vrijeme u kojem su kvalitet i izvrsnost presudni“.

U ime svih prisutnih  dekana ekonomskih fakulteta obratila se dekan Ekonomskog fakultet u Nišu prof. dr Jadranka Đurović, te poželjela našem Ekonomskom fakultetu,  kao i mladim  magistrima i diplomiranim ekonomistima da nastave  putem uspjeha: „Izabrali ste da se bavite jednim časnim i za državu važnim poslom. Da biste bili najbolji u tome morate kontinuirano da se edukujete. Ali prije svega morate biti dobri ljudi. A, upravo to je najteže.  Moraćete istrajati i svakog dana postavljati sebi pitanje -da li sam danas  uradio nešto dobro sebi i drugima. Ako imate potvrdan odgovor na ovo pitanje, na pravom ste putu. Budite dobri  ljudi, dobri ekonomisti i nikada ne zaboravite instituciju sa koje ste ponikli“, poručila je prof. Đurović.

Nakon prigodnih obraćanja, uslijedila je dodjela zahvalnica i novčanih nagrada. Njih su za istaknuti rad u nastavnoj djelatnosti Ekonomskog fakulteta, ove godine dobili redovni profesori Milivoje Krčmar i Dragutin Šipka. Na isti način odato je priznanje za ostvareni uspjeh i Bojanu Kresojeviću, najboljem diplomiranosm studentu Ekonomskog fakulteta, sa prosjekom  9,97, a za dugogodišnji uspješan rad na Fakultetu nagrađene su i Marija Domuz i Danica Savičić.

Novčane nagrade dodijeljene su i najboljim studentima nakon očišćene druge i treće godine studija Milici Marić (prosjek 9,44) i Jelici Rastoka (prosjek 10).

Takođe, uručene su jednokratne stipendije Fondacije „Radovan Ribić“ koje se tradiocionalno dojeljuju najboljim studentima druge godine Ekonomskog fakulteta, a ove godine dobili su ih: Elvis Mujkić, Brankica Pralica, i Ana Petrušić .

Svečanost obilježavanja Dana ekonomskog fakulteta okončana je dodjelom diploma za 23 magistra ekonomskih nauka, četiri magistra ekonomije, jednog mastera ekonomije, 145 diplomiranih ekonomista i jednog diplomiranog menadžera turizma.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6169/IMG_5816.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6169/IMG_5805.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6169/IMG_5802.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6169/IMG_5800.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6169/IMG_5793.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6169/IMG_5786.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6169/IMG_5781.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6169/Prva-Ekonomski-fakultet.JPG