Navigacija
Viber X logo

Rektor primio ambasadora Borislava Marića

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milan Mataruga primio je 9.2. 2017. godine g. Borislava Marića, novoizabranog ambasadora Bosne i Hercegovine u Japanu i doskorašnjeg bh. ambasadora u Kini.

Bila je to prilika da se rektor još jednom zahvali na nesebičnoj pomoći koju je g. Marić u proteklom periodu pružao Univerzitetu u realizaciji aktivnosti na osnivanju Konfučijevog instituta, prije svega onih koje su se odnosile na izbor partnerskog univerziteta u Kini, ali i u komunikaciji sa Hanbanom- krovnom institucijom koja kontroliše i koordinira rad svih Konfučijevih instituta u svijetu.

Rektor je informisao gosta da, nakon što je u novembru potpisan Memorandum o saradnji našeg i Univerziteta iz Tjenđina, ovih se dana očekuje pozivno pismo iz Kine za zaključivanje sporazuma sa Hanbanom, čime bi bili ispunjeni svi preduslovi za otvaranje Konfučijevog instituta pri našem Univerzitetu.

U razgovoru sa novoizabranim abmasadorom BiH u Japanu, rektor je upoznao gosta sa dosadašnjom saradnjom Univerziteta u Banjoj Luci sa partnerima iz ove zemlje, te podsjetio da se značaj broj naših nastavnika i istraživača usavršavao i odbranio doktorske disertacije u Japanu, te da su nakon povratka nastavili da rade na unapređenju saradnje našeg univerziteta s tamošnjim obrazovnim institucijama.

Na sastanku je bilo riječi i o nekim projektima na Univerzitetu čija se realizacija očekuje i gdje postoji prostor za uključivanje partnera iz Japana, kao i Japanske ambasade u BiH. Jedan od njih odnosi se na formiranje Multikulturalnog i multijezičkog centra pri Univerzitetu u Banjoj Luci, a u saradnji sa ambasadama stranih zemalja u BiH, koji je zamišljen kao mjesto na kojem će se proučavati jezici i kulture drugih država, gdje bi profesori iz tih zemalja, kao i doplomate, mogli održati predavanje, gdje bi se realizovali drugi zajednički projekti, organizovala druženja i sl.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6185/IMG_5879.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6185/IMG_5878.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6185/PRVA__2_.JPG