Navigacija
Viber X logo

Studenti medicine obilježili Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Saveza studenata Medicinskog fakulteta uključili su se u obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv duvanskog dima (31.januar) zajedno sa Komitetom za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske (Srpska Medical Students' International Committee – SaMSIC) i uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
Tim povodom u holu Super Konzuma Borik  studenti su dijelili letke sa fokusom na štetna dejstva cigareta na reproduktivno zdravlje i stvaranje porodice, kao i djecu pasivne pušače. Takođe, prezentovali su veoma upečatljive fotografije koje ukazuju na štetna dejstva duvanskog dima.
Dekan Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci Ranko Škrbić poručio je da je cilj ove akcije da se, prije svega, smanji stopa i učestalost pušenja među djecom i omladinom. Takođe, dekan je naglasio da su ove i prošle godine u aktivnosti povodom Dana borbe protiv duvanskog dima maksimalno uključeni najbolji studenti Medicinskog fakulteta kako bi skrenuli pažnju javnosti da je pušenje, između ostalog, odgovorno za više od 50 odsto svih smrti u Republici Srpskoj i regionu.

Dr Darko Marković, nacionalni koordinator za borbu protiv pušenja naglasio je da je pušenje bolest zavisnosti jer nikotin izaziva isti efekat na mozak kao heroin. Prema njegovim riječima, kod pušača nema nijedne ćelije organizma koja nije zahvaćena štetnim produktima sagorijevanja u pušenju, jer prilikom konzumacije jedne cigarete dođe do stvaranja i do 4.500 hemijskih spojeva štetnih po zdravlje. Kada je riječ o Zakonu o zabrani pušenja na javnim mjestima i zatvorenim prostorijama, Marković je napomenuo da se priprema novi zakon u kome će se jasno definisati šta znači prostorija za pušače i gdje bi pušači bili potpuno fizički odvojeni od nepušača.

Ova kampanja je samo jedna u nizu aktivnosti koju sprovodi Komitet za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske koji je najaktivniji u domenu  organizovanja prakse u inostranstvu za naše studente. Takođe SaMSIC je iz oblasti javnog zdravlja, organizovao brojne projekte, a neki od njih su: obilježavanje dana prevencije samoubistava- „Free hug –besplatan zagrljaj!“, ,,Rozi oktobar''-mjesec borbe protiv karcionoma dojke, borba protiv stigme u mentalnom zdravlju, te „Reci DA imunizaciji“.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6151/DSC_0611.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6151/2__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6151/1__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6151/DSC_0565.JPG