Navigacija
Viber X logo

Održan sastanak aplikanata za "Fairnetzen" stipendije sa predstavnicima FOM Univerziteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, 22. marta, upriličen je sastanak predstavnika Univerziteta primijenjenih nauka za ekonomiju i menadžment iz Esena, Njemačka sa studentima našeg Univerziteta koji su aplicirali za stipendije "Fairnetzen". 

Pomenuti njemački univerzitet prepoznatljiv pod akronimom FOM (Fachhochschule für Oekonomie & Management), u saradnji sa Fondacijom „Fairnetzen“, dodijeliće tokom narednog mjeseca 50 stipendija po 200 evra (jednokratno) studentima I i II ciklusa svih fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, a na navedenom sastanku  predstavnici FOM Univerziteta iskoristili su priliku da aplikante, kojih je ove godine bilo 191, upoznaju sa narednim koracima u procesu selekcije kandidata. 

Prisutnim studentima obratio se prof. dr Klemens Jeger (Clemens Jäger), dekan  Visoke škole za ekonomiju i menadžment Univerziteta za primijenjene nauke iz Esena, inače počasni doktor nauka Univerziteta u Banjoj Luci koji ovih dana boravi u višednevnoj posjeti našem Univerzitetu, zajedno sa kolegama sa FOM Univerziteta  prof. dr Erikom Frerom (Eric Frére), takođe počasnim doktorom naše Univerziteta  i Aleksandrom Curekom (Alexander Zureck).

Profesor Jeger je tom prilikom izrazio žaljenje što svi aplikanti neće biti u prilici da dobiju stipendije, ali i  očekivanje da ih to neće obeshrabriti da konkurišu naredne godine.  Ističući da će kao i prethodnih godina prioritet prilikom selekcije imati studenti  lošijeg  socijalno-ekonomskog statusa, prof Jeger je dodao da će narednih dana sve aplikacije biti pažljivo analizirane, te da će u prvoj sedmice aprila biti poznata imena dobitnika stipendija „Fairnetzen“ , nakon čega bi one  trebale biti dodijeljene studentima do kraja aprila ili najkasnije početkom maja. 

Sastanku na Mašinskom fakultetu, prisustvovala je i prorektorica za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Biljana Antunović koja je iskoristila priliku da se zahvali predstavnicima partnerskog FOM Univerziteta, te naglasila da naš Univerzitet izuzetno cijeni njihove napore da i ove godine obezbijede stipendije za studente.

Prorektorica je podsjetila da saradnja Univerziteta u Banjoj Luci i FOM Univerziteta koja se između ostalog odvija i kroz Erazmus+ program razmjene, datira  od  2013. godine kada je potpisan sporazum o saradnji dvije visokoškolske institucije. Već naredne godine, upravo na inicijativu prof. Jegera  pokrenuta je aktivnost na dodjeli stipendija studentima Univerziteta u Banjoj Luci u cilju poboljšanja njihovog standarda i ohrabrenja za postizanje rezultata u studiranju i vannastavnim aktivnostima. U protekle tri godine FOM Univerzitet, ranije u saradnji sa Fondacijom „Welt der Wunder“ dodijelio je stipendije za 175 naših studenata  slabijeg socijalno-ekonomskog statusa, među kojima su studenti bez jednog ili oba roditelja; studenti čiji su roditelji bolesni ili su nezaposleni; koji imaju minimalna i neredovna primanja kao i oni koji su iz nekog drugog razloga u stanju socijalne potrebe.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6340/PRVA.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6340/druga.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6340/treca.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6340/cetvrta.JPG