Navigacija
Viber X logo

Okrugli sto „Savremeno obrazovanje inženjera arhitekture i građevinarstva“

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultetOpšte

Dana 2.3. 2017. god. u prostorijama AGGF-a održan je okrugli sto na temu „Savremeno obrazovanje inženjera arhitekture i građevinarstva“.  Skupu su, osim predstavnika fakulteta, prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture i Ministarstva prostornog uređenja u Vladi Republike Srpske, Privredne komore Republike Srpske, državnih institucija, Grada Banjaluke i većeg broja stručnih institucija iz djelatnosti arhitekture i građevinarstva. Cilj sastanka, koji je inicirao AGGF, je bio da se otvori dijalog sa strukom i utvrde uočeni problemi i nedostaci u znanjima i vještinama diplomiranih inženjera arhitekture i građevinarstva  na poslovima u struci.

Dekan AGGF-a, prof. dr Brankica Milojević, je upoznala prisutne sa aktivnostima fakulteta na izradi novih nastavnih planova za studijske programe arhitekture i građevinarstva i naglasila da fakultet prepoznaje potrebu veće saradnje sa strukom. Ovo je i potvrđeno kroz diskusiju prisutnih i prijedloge da se u narednom periodu ostvari veće uključivanje kadrova iz struke u nastavni proces, unapređenje terenskih aktivnosti i prakse studenata, te stručno angažovanje zaposlenih na fakultetu na poslovima u struci, u cilju njihovog stručnog usavršavanja.

Takođe je ukazano na sistemske probleme u obrazovanju inženjera arhitekture i građevinarstva koje su prouzrokovali Zakon o uređenju prostora i građenju i Zakon o zvanjima, zbog čega je unapređenje nastavnih planova i programa u ovoj oblasti neophodno pratiti i kroz podršku resornih ministarstava.

Ovaj sastanak bio je pozdravljen od svih prisutnih i predstavlja početak intenzivnije saradnje fakulteta sa strukom i Privrednom komorom u cilju savremenog obrazovanja inženjera arhitekture i građevinarstva.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6262/Okrugli_sto_020317-636x424.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6262/Okrugli_sto_020317_2-1024x683.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6262/Okrugli_sto_020317_3-1024x553.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6262/Okrugli_sto_020317_4-1024x526.jpg