Navigacija
Viber X logo

Svečano otvoren Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Fakultet bezbjednosnih nauka, 18. organizaciona jedinica Univerziteta u Banjoj Luci svečano je otvoren na ceremoniji upriličenoj 6. marta 2017. godine, u prisustvu brojnih uglednih gostiju, nastavnog osoblja i studenata.

Najmlađi fakultet našeg Univerziteta nastao je transformacijom Visoke škole unutrašnjih poslova koja je djelovala u okviru istoimenog ministarstva.

Kako je istaknuto na svečanosti, tradicija obrazovanja kadra za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova RS seže više od dvije decenije unazad, tačnije u 1992. godinu kada je osnovana Viša škola unutrašnjih poslova. Viša škola prerasla je 2002. godine u Visoku školu unutrašnjih poslova koja je od 2012. imala status pridruženog člana našeg Univerziteta.

O značaju osnivanja Fakulteta bezbjednosnih nauka na svečanosti je govorio v.d. dekana doc. dr Predrag Ćeranić. „Već duže vrijeme, bezbjednost ne možemo posmatrati samo kao vojnu, javnu ili državnu, već govorimo o energetskoj, ekološkoj, ekonomskoj, privatnoj i socijetalnoj, odnosno bezbjednosti kolektiviteta. Od Fakulteta se očekuje da da svoj puni doprinos u svim tim segmentima. On treba da bude jedan od stubova društva, odnosno njegov štit i mač“, istakao je Ćeranić dodajući da će fakultet djelovati u više pravaca, te da će svaki od njih biti u službi naučnog pristupa bezbjednosti.

„Na našem fakultetu, bezbjednost će kao priznata naučna oblast pronaći svoj hram. Budući da baštinimo nasljeđe Visoke škole unutrašnjih poslova, nastojaćemo da zadržimo i unaprijedimo i ovu dimenziju naše djelatnosti. U tijesnoj saradnji sa MUP-om praktikovaćemo seminare, kampovanja, terensku obuku. Drugim riječima, naši će studenti odavde ponijeti i naučna i praktična znanja“, istakao je dekan, te se u ime Fakulteta zahvalio svima koji su dali doprinos razvoju nekada više, a potom visoke škole i njenoj tranziciji u fakultet.

U ime Univerziteta, prisutnima se obratio i rektor prof. dr Milan Mataruga, te podsjetio da je osnivanju FBN kao organizacione jedinice našeg Univerziteta prethodila više od godinu i po duga procedura koja je zahtijevala pun angažman službi i tijela Univerziteta u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom unutrašnjih poslova kako bi se stvorile pravne, prostorne, kadrovske i finansijski pretpostavke za njegov rad.

Ističući da je inicijativu za osnivanje FBN-a potekla od Vlade RS, rektor je dodao da je riječ o prvom ovakvom studijskom programu na javnim univerzitetima u Republici Srpskoj. „ Na ovaj način stvoreni su uslovi da se obrazuje kvalitetan kadar u oblasti bezbjednosnih nauka, ali ono što je još važnije - stvoreni su preduslovi za realizaciju naučnog i istraživačkog rada u oblastima bezbjednosti kao i povezanim oblastima: sociološkim, političkim, pravnim, ekonomskim, etičkim, psihološkim, humanitarnim i drugim“, istakao da rektor te dodao da se uz razvoj naučne misli i svakodnevnog istraživanja stvaraju uslovi i za ozbiljnu međunarodnu saradnju sa istim ili sličnim institucijama u regionu i čitavom svijetu.

Rektor je naglasio da osnivanjem fakulteta dobijaju svi, a najviše studenti, jer stiču akademsko zvanje - diplomirani pravnik bezbjednosti i kriminalistike, što im ostavlja mogućnost šire lepeze izbora institucija u kojima sutra mogu da se zaposle.

„Univerzitet u Banjoj Luci sa svojom četiri decenije dugom tradicijom od danas vam stoji na raspolaganju u zaštiti vaših interesa i prava i kao garant stečenog zvanja i znanja po završetku ovog fakultet“, poručio je rektor.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je istakao tom prilikom da je otvaranje Fakulteta bezbjednosnih nauka od izuzetnog značaja u smislu razvoja i usavršavanja kadrova potrebnih MUP-u i drugim institucijama, te da će datum njegovog osnivanja ući u istoriju Republike Srpske.

Ministar Lukač je podsjetio da je na višoj i visokoj školi diplomiralo 1175 studenata od kojih je većina danas angažovana u MUP-u. On je dodao da će na novootvorenom Fakultetu studenti moći da završe svoje studije po starom programu ili da ih nastave po novom, te da će u oba slučaja moći da računaju na Ministarstvo unutrašnjih poslova prilikom zapošljavanja.

„Otvaranje Fakulteta bitno je, između ostalog, i zbog toga što je na ovaj način omogućeno otvaranje drugog i trećeg ciklusa studija, odnosno školovanje vlastitog nastavnog kadra“, istakao je ministar Lukač i poručio da će u svojim budućim aktivnostima FBN imati punu podršku Ministarstva unutrašnjih poslova.

Priliku da poželi uspješan rad Fakultetu bezbjednosnih nauka na svečanosti je iskoristio i ministra prosvjete i kulture u Vladi RS Dane Malešević.

„Uvjeren sam da će Fakultet bezbjednosnih nauka biti prepoznat po odgovornom i profesionalnom radu. Pored njegovog značaja u smislu obezbjeđivanja potrebnog kadra MUP-u i bezbjednosnim službama, vjerujem da će ovaj fakultet dati svoj doprinos unapređenju bezbjednosne situacije, kao i naučnom i privrednom razvoju RS“, istakao je ministar, te zahvalio rukovodstvu Univerziteta na predanom radu u prethodnom periodu u cilju stvaranja uslova za otvaranje Fakulteta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6270/Prva__3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6270/druga__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6270/treca__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6270/cetvrta.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6270/peta.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6270/sesta.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6270/sedma.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6270/osma.JPG