Navigacija
Viber X logo

Održan sastanak rektorskih kolegijuma dva javna univerziteta u Republici Srpskoj

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu 31. marta je održan redovan zajednički sastanak rektorskih kolegijuma Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Banjoj Luci.

Najuža rukovodstva dva javna univerziteta, predvođeni rektorima prof. dr Radoslavom Grujićem i prof. dr Milanom Matarugom, razgovarali su o brojnim temama od zajedničkog interesa, akcentujući upisnu politiku akademske 2017/2018. godine.

Rektor UIS-a prof. dr Radoslav Grujić rekao je kako je dogovoreno da se istupi sa prijedlogom da prvi kvalifikacioni rok bude 19. jun, drugi kvalifikacioni rok krajem avgusta ili početkom septembra, dok će fakulteti koji ne ispune kvote, odnosno potreban broj studenata, moći raspisati i treći upisni rok krajem septembra.

Rektori su se usaglasili da bi programi na koje se upiše mali broj studenata mogli biti zamrznuti, te da će moći da se pokrenu kada se za to stvore uslovi.

Rektor Grujić je istakao da će rukovodstva dva javna univerziteta predložiti da kriterijum upisa bude Pravnilnik o normativima i standardima koji je definisao minimalan broj studenata po različitim studijskim programima, u okviru kojeg Ministarstvo prosvjete i kulture finansira minimalan broj studenata u određenoj grupi i u konačnici donosi odluku.

Kako je istakao, u prethodnom periodu rukovodstvo UIS-a razgovaralo je sa dekanima fakulteta o realnom broju upisanih studenata i  prijedlog je upućen Ministarstvu.

„Ove godine upisna kvota je manja za nekih 400 do 500 studenata u odnosu na prethodnu akademsku godinu. Imaćemo prostora da na prvi ciklus upišemo 2.400 studenata, na drugi 600 i na treći ciklus nešto manje od 100 studenata. Posebno smo uradili korekciju upisa vanrednih i stranih studenata“, dodao je rektor Grujić.

Na sastanku se razgovaralo i o studijskim programima na engleskom ili nekom drugom svjetskom jeziku.

„Tokom narednih godinu dana zajedno ćemo pripremiti studijske programe na engleskom jeziku, te predložiti Ministarstvu na licenciranje. Prije svega, istražićemo koji su to studijski programi za koje su strani studenti zainteresovani, ali i da vidimo naše kapacitete, prije svega profesore koji mogu da izvode nastavu na engleskom jeziku. Nastava bi se izvodila na jednom od javnih univerziteta“, istakao je rektor Grujić.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milan Mataruga rekao je da će krajem aprila organizovati aktivnost „Dan otvorenih vrata“ na fakultetima, gdje očekuju dosta maturanata i da će analizirati kolika je zainteresovanost srednjoškolaca za upis na ovaj Univerzitet.
„Univerzitet u Banjoj Luci upisuje studente na 58 studijskih programa i očekujemo od vijeća fakulteta da nam u narednom periodu dostave minimalan broj studenata koji je finansijski opravdan da bi jedan studijski program mogao funkcionisati, kao i maksimalan broj da bi se nastava mogla kvalitetno organizovati. Takođe, razgovaramo i o tzv. sufinansiranju kategorije broj 2, gdje ćemo za one studente koji insistiraju da studiraju određene studijske programe, a univerziteti ne prepoznaju finansijsku opravdanost, omogućiti tim studentima da studiraju, ali samim tim i školarina bi bila veća“, poručio je rektor Mataruga.

Prema njegovim riječima, na sastanku se razgovaralo i o novom Pravilniku o praksi studenata, koji bi bio zajednički za oba univerziteta i jasno bi definisao šta se očekuje od studenata, gdje mogu realizovati praktičnu nastavu a da im ta praksa bude vrednovana i uđe u konačan uspjeh.

Rektori su istakli da su finansijsku 2016. godinu uspješno završili, iako je bilo određenih finansijskih poteškoća, te da su zahvaljujući podršci resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske ti problemi riješeni i dugovanja oba univerziteta izmirena.

Takođe, na sastanku je istaknuto da u 2018. godini predstoji reakreditacija univerziteta, kao i akreditacija studijskih programa.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6382/17571733_10210188737248235_190070653_o.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6382/17693133_10210188736928227_1151168485_o.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6382/17670845_10210188736368213_2103773793_o.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6382/PRVA__1_.jpg