Navigacija
Viber X logo

Predstavljen program manifestacije „Dani Vlade S. Miloševića 2017“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, 6. aprila 2017. godine održana je pres konferencija na kojoj je predstavljen program manifestacije „Dani Vlade S. Miloševića“.

Manifestacija koju Akademija umjetnosti organizuje 18. godinu zaredom u znak sjećanja na čuvenog kompozitora, etnomuzikologa i pedagoga Vladu S. Miloševića, ove će godine biti održana u periodu od 10. do 28. aprila.

Učesnici konferencije: prof. dr Sanda Dodik, v.d. dekana Akademije umjetnosti, profesori mr Saša Pavlović, Jasna Grahovac MA, mr Branka Radošević-Mitrović i prof. dr Luka Kecman, najavili su bogat kulturno-umjetnički program, te su pozvali sve poštovaoce muzičke, ali i drugih vrsta umjetnosti da posjete odabrane kulturne događaje, od kojih su mnogi dio kulturne ponude povodom obilježavanja Dana Grada Banje Luke.

„Dani Vlade S. Miloševića“ su događaj kulturnog, umjetničkog i edukativnog karaktera, i kao takav je prepoznatljiv u Bosni i Hercegovini i regionu, još od njegovog prvog održavanja 2000. godine. Program svečanosti će ove godine biti izveden u Kulturnom centru Banski dvor, Muzeju RS, Muzeju savremene umjetnosti RS, Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Narodnom pozorištu RS, te u Domu omladine i Dječijem pozorištu RS. Manifestacija će biti otvorena koncertom Kamernog orkestra Akademije umjetnosti, a tokom dana trajanja manifestacije, posjetioci će moći da uživaju u koncertima, reviji filmova studenata Akademije umjetnosti, pozorišnim predstavama, izložbama, promociji knjige, te regionalno značajnom naučnom skupu „Vlado S. Milošević: etnomuzikolog, kompozitor i pedagog, istaknuto je na pres konferenciji.

Budući da je Akademija umjetnosti u Banjoj Luci organizator manifestacije, v.d. dekana profesor Sanda Dodik istakla je da su, pored muzičkih sadržaja, u program uvrstili i događaje kojima bi se predstavio rad čitave Akademije, odnosno sva tri studijska programa (studijski program muzičke umjetnosti, kao i dramskih i likovnih umjetnosti).

„Pored 12 sadržaja iz oblasti muzike, u program manifestacije uvrštene su i dvije studentske predstave, dvije izložbe, revija studentskih filmova i naučni skup, te nekoliko predavanja i jedna radionica. I ove godine fokus je na domaćim snagama – radu studenata i profesora Akademije umjetnosti, ali će se publici predstaviti i neka poznata imena iz region“, navela je Sanda Dodik.

Gosti ovogodišnje manifestacije su poznata imena iz svijeta umjetničke muzike: novosadski gudački kvintet, Marko Josifovski i Vladimir Milošević (FMU Beograd), duvački kvintet „Kalamos“ iz Zagreba , te Hana Hajdarević iz Sarajeva koja će imati koncert na lauti.

Profesor Saša Pavlović najavio je sjajan program za „Veče Vlade S. Miloševića“ koje ove godine uključuje četiri izvrsna gudačka kvarteta i svjetsku premijeru pojedinih kompozicija. Dirigent koncerta kamernog orkestra, Branka Radošević- Mitrović, najavila je premijerna izvođenja djela kompozitora Vojina Komadine i Slobodana Kajkuta kao dio koncertnog programa.

Ove godine je posebno značajno otvaranje studentskog pozorišta „Vlado Zeljković“ u kampusu Univerziteta, jer grad Banja Luka dobija novo pozorište. Scena na kojoj će se premijerno izvesti predstava „Kralj Ibi“ 26.04. je još uvijek je u fazi opremanja, i publika će prvi put ući u novi prostor.

Novina je i to da „Dani Vlade S. Miloševića 2017“ imaju i humanitarni karakter. Posjetioci svih dešavanja će imati mogućnost da, po sopstvenom nahođenju, doniraju sredstva za liječenje teško oboljelih mališana Sofije Mićević i Milana Simetića, ubacivanjem priloga u kutiju koja će biti postavljena na ulazu u objekte u kojima se održavaju programske večeri.

Pres konferenciji prisutvovala je i Milica Stojaković, portparol kompanije M:tel koja tradicionalno pomaže ovu manifestaciju. Pored M:tela, manifestaciju su pomogli i AMUS, Elektrokrajina, Keksara „Mira“ iz Prijedora, Banjalučka pivara i ostali prijatelji manifestacije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6407/IMG_6317__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6407/PRVA__4_.JPG