Navigacija
Viber X logo

Obilježen Dan Filološkog fakulteta UNIBL Sv. Ćirilo i Metodije

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci proslavio je 24. maja svoj dan - Sv. Ćirila i Metodija, istovremeno obilježavajući osam godina uspješnog rada.

Cjelodnevni program obilježavanja Dana Fakulteta započeo je promocijom 18 diplomiranih profesora, 8 magistara i 9 mastera koji su svoje diplome stekli u proteklih godinu dana na nekom od šest studijskih programa Filološkog fakulteta.

Kako je tekao razvojni put Fakulteta, šta je u proteklih osam godina urađeno, a šta bi trebalo tek da se uradi, govorio je dekan prof. dr Mladenko Sadžak. On je podsjetio da je prethodnih godina dosta truda uloženo u usavršavanje i osavremenjavanje nastavnog procesa, prikupljanje bibliotečke građe i legata, te organizovanje raznih događaja poput konferencija, književnih večeri, izložbi, radionica i sl. Dekan je istakao da Fakultet svake godine organizuje više naučnih skupova međunarodnog karaktera, da izdaje časopis „Filolog“ i brojne druge publikacije, te da od prošle godine na Fakultetu djeluje i Centar za strane jezike i prevođenje. Fakultet ima bogatu međunarodnu saradnju, te učestvuje u brojnim projektima i programima, od kojih je posebno značajan Erasmus + program razmjene.

Dekan je podsjetio da trenutno na Fakultetu studira oko 1100 studenata na prvom i 100 na drugom ciklusu studija, te da je ove godine licenciran i treći ciklus studija. Na Fakultetu je zaposleno 80 nastavnika i saradnika, a angažovano je i 12 gostujućih profesora. 

Govoreći o narednim aktivnostima, dekan je istakao da je u planu osnivanje škole srpskog jezika za strance, kao i prevodilačke  radionice za potrebe Univerziteta i Vladu RS, te da se razmišlja o uvođenju dvojezičnih studija, te otvaranju slavistike.

Nakon svojevrsne retrospektive razvojnog puta Filološkog fakulteta u proteklih osam godina, uslijedila je svečana besjeda prof. dr Irene Špadijer sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu koja je nadahnuto govorila o životu i stvaralaštvu Svetih Ćirila i Metodija te njihovim izvanrednim zaslugama za širenje pismenosti među slovenskim narodima.

Odgovarajući na pitanje šta su Sv. Ćirilo i Metodije danas nama, a šta smo mi bili njima i rezimirajući sve izneseno tokom besjede, prof. Špadijer je naglasila „da su ovi prosvetitelji ishodišna tačka srpske kulturne istorije  i slovenskog jezičkog identiteta, a mi njima nada da njihovo djelo, njihov podvig i žrtva, nisu bili uzaludni“.

Obilježavanje Dana fakulteta bila je prilika i da se uruče priznanja i zahvalnice onima koji su u prethodnom periodu pomogli rad Fakulteta, te da se nagrade najbolji studenti.

Povelja „Prijatelj Filološkog fakulteta“ ove je godine dodijeljena prof. dr Božu Ćoriću; plakete su dobili prof. dr Zoran Paunović, prof. dr Smilja Srdić i Danijel Onori (Daniele Onori), dok su zahvalnice dobili: porodica prof. dr Svetozara Koljevića, porodica prof. dr Nikole Koljevića, porodica prof. dr Branka Milanovića, porodica prof. dr Brankice Čigoje, Francuska ambasada u BiH, Ambasada Italije u BiH, „Kembridž centar“ Banja Luka, Centar za njemački jezik „Glossa“ i Ustanova „Ruski centar“ Banja Luka.

Nagrade su uručene i najboljim diplomiranim studentima, koji su sa najvišim prosjekom na svom studijskom programu  završili studije u toku kalendarske 2016. godine, a dobili su ih: Ivana Vuković – (9,80 Srpski jezik i književnosti), Jelena Grkavac– (9,57, Engleski jezika i književnosti),  Biljana Marić – (9,83, Njemački jezika i književnosti), Danijela Jokić – (9,11, Italijanski jezik i književnosti i srpskog jezika i književnosti),  Srđan Demonjić – (9,66,  Francuski jezik i književnosti) i Sanja Milićević – (9,84 (Ruski i srpskog jezika i književnosti). 

Svi koji su prisustvovali obilježavanja Dana Filološkog fakulteta, takođe su imali priliku da uživaju u poeziji studenata Filološkog fakulteta, da pogledaju izložbu fotografija Žarka Čigoje pod nazivom „Krovovi Hilandara“, te da degustiraju jela i pića svojstvena nacionalnim kuhinjama svake od država čiji se jezici izučavaju na Filološkom fakultetu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6587/Prva__2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6587/img.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6587/IMG_6816.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6587/IMG_6821.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6587/IMG_6830.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6587/IMG_6838.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6587/IMG_6852.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6587/IMG_6856.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6587/IMG_6862.JPG