Navigacija
Viber X logo

Počela 13. međunarodna konferencija DEMI 2017

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U organizaciji Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci  (MF UNIBL), 26. maja 2017. sa radom je počela dvodnevna 13. međunarodna konferencija o dostignućima u mašinstvu i industrijskom inženjerstvu - DEMI 2017. 

Suorganizatori ovogodišnje konferencije koja ima za cilj da prezentuje nove rezultate istraživanja i razvoja u mašinstvu i industrijskom inženjerstvu su Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu, Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore i Fakultet za inženjerstvo u Hunedoari Politihničkog univerziteta u Temišvaru, Rumunija.

Na svečanosti otvaranja skupa, u ime domaćina goste i učesnike Konferencije pozdravili su dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Darko Knežević i  predsjednik organizacionog odbora konferencije DEMI 2017 prof. dr Zorana Tanasić.

Oni su podsjetili da je prva konferencija održana 1998. godine, uz učešće istraživača, naučnika i stručnjaka mašinske struke iz samo par zemalja regiona,  da bi se vremenom  razvila u međunarodno prepoznatljiv naučni skup koji pruža mogućnost inženjerima, istraživačima i ekspertima iz cijelog svijeta da prezentuju najnovija naučna i stručna dostignuća u oblasti mašinstva i industrijskog inženjerstva.  

DEMI 2017 okupio je učesnike iz 10 zemalja koji će prezentovati 132 rada iz svih oblasti mašinstva, a novina u odnosu na prethodne godine je suorganizatorstvo pomenutih fakulteta iz Srbije, Crne Gore i Rumunije čiji predstavnici nisu krili zadovoljstvo što su imali priliku da učestvuju u ovom zajedničkom projektu.  

Otvaranju konferencije prisustvovala je i prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Biljana Antunović koja je u ime Univerziteta učesnicima poželjela uspješan rad  i ugodan boravak u Banjoj Luci, kao i pomoćnik ministra prosvjete i kulture Radmila Pejić i pomoćnik ministra nauke i tehnologije u Vladi RS Biljana Vojvodić kojoj je pripala čast da zvanično otvori konferenciju. 

Nakon uvodnog dijela uslijedila su predavanja po pozivu sa profesorima iz Velike Britanije, Norveške i Rumunije kao uvodničarima, da bi nakon toga konferencija nastavila rad kroz više sekcija:  proizvodne i računarom podržane tehnologije; energetika i termotehnika; mehanika i konstrukcije; mehatronika ; automobilski i saobraćajni inženjering; kvalitet i ekologija; održavanje tehničkih sistema i inženjerstvo zaštite radne sredine, te nauka o materijalima.

Kako je najavio dekan Knežević, neki od radova koji će biti izloženi tokom konferencije biće objavljeni u časopisima iz Rumunije, kao i  časopisu sa SCI listi "Thermal science“, a trebalo bi da bude izdat i specijalni broj časopisa "Fakta", najboljeg časopisa u Srbiji za mašinsko inženjerstvo. 

Više informacija o konferenciji nalazi se na zvaničnoj veb stranici DEMI 2017: http://demi.rs.ba
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6593/Prva.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6593/2.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6593/3.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6593/4.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6593/5.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6593/6.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6593/7.JPG