Navigacija
Viber X logo

Posjeta profesora Univerziteta Zapadnog Kentakija

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerzita u Banjoj Luci prof. dr Biljana Antunović primila je 30. maja 2017. godine u Rektoratu Univerziteta profesore Univerziteta Zapadnog Kentakija iz Sjedinjenih Američkih Država koji ovih dana borave u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Riječ je uglavnom o profesorima iz oblasti društvenih nauka koji su svoju posjetu univerzitetima, ministarstvima i drugim institucijama u BiH iskoristili da se bolje upoznaju sa ovdašnjim obrazovnim sistemom, ali i društveno političkim kretanjima i kulturom zemlje domaćina.

Naime, ovaj Univerzitet je izabrao Bosnu i Hercegovinu  za državu-partnera u 2017. godini , te je tim povodom organizovana posjeta  univerzitetima u Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli, resornim ministarstvima nauke i prosvjete u Republici Srpskoj i Federaciji, te nevladinim organizacijama i drugim institucijama. 

Posjeta Univerzitetu u Banjoj Luci bila je prilika da se razmijene inicijalne informacije o dva univerziteta, te da se sa domaćinima razgovora o mogućnostima zajedničke saradnje. 

Na sastanku je najviše bilo riječi o mogućnostima razmjene  osoblja i studenata, o  postojećim međunarodnim programima razmjene, kao i stipendijama koje nudi američka vlada, a omogućavaju našim nastavnicima, saradnicima i studentima da jedan dio svog školovanja, usvršavanja i istraživanja provedu na američkim univerzitetima.

Takođe, bilo je riječ i o mogućnostima da nastavnici i studenti ovog američkog univerziteta provedu određeno vrijeme na nekom od naših fakulteta.

Više o Univerzitetu Zapadnog Kentakija možete pronaći na sajtu: http://www.wku.edu/


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6602/PRva__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6602/druga.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6602/treca.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6602/cetvrta.JPG