Navigacija
Viber X logo

Posjeta studenata Univerziteta Vajenštefan iz Njemačke 

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci (PF UNIBL) ugostio je 23. i 24. maja grupu od 25 studenata i profesora sa partnerskog Univerziteta Vajenštefan (Weihestephan) iz Njemačkesa kojim naš fakultet ima uspješnu dugogodišnju saradnju započetu još 2000. godine.

Studenti koji su došli u pratnji profesora Johanesa Holcnera (Johannes Holzner), dekana Međunarodnog studija za agrarnu ekonomiju i ruralni razvoj, prvog dana svoje posjete, zajedno sa domaćinima, obišli su poljoprivrednu zadrugu "Livač", udruženje žena "Verićanke" i poljoprivredno domaćinstvo „Savić“ u mjestu Verići, u Potkozarju, gdje su imali priliku da se upoznaju sa načinom, nivoom  i organizacijom poljoprivredne proizvodnje na ovim prostorima.

Narednog  dana, u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta  organizovan je zajednički sastanak gostiju iz Njemačke sa rukovodstvom Fakulteta i Univerziteta,  i tom prilikom, gosti iz Njemačke  mogli su da saznaju  više o  Poljoprivrednom fakultetu i o Univerzitetu u Banjoj Luci.

Govoreći o dosadašnjoj saradnja, doc. dr Gordana Rokvić, prodekan za međunarodnu saradnju i naučnoistraživački rad PF UNIBL, podsjetila je da su studenti Poljoprivrednog fakulteta kontinuirano išli u razmjenu na Univerzitet Vajenštefan, gdje su završavali master studij, a po povratku se zapošljavali na Fakultetu i drugim institucijama u Republici Srpskoj, prenoseći  stečeno znanje.

Do sada je više od 10 naših studenata završilo  master studij na Univerzitetu Vajenštefan, dok jedan trenutno studira, a njih troje obavlja jednosemestralnu praksu na ovom njemačkom univerzitetu, pojasnila je doc. dr. Rokvić, dodajući da je saradnja sa pomenutim Univerzitetom bitna jer omogućava ne samo razmjenu studenata, već i razmjenu iskustava, zajedničko učešće u projektima, ali i zajedničko apliciranje za fondove Evropske unije.

Ona je naglasila da je kao rezultat pomenute saradnje nastao studijski program Agrarna ekonomija i ruralni razvoj, osnovan 2006. godine, te da se trenutno radi na pokretanju zajedničkog master programa: „On bi se odvijao po istom nastavnom planu i programu kao i na Univerzitetu Vajenštefan, gdje se provodi već 20 godina. Time ćemo postati dio mreže preko 20 univerziteta širom Evrope i Azije koji će imati isti studijski program i diplome naših studenata bi u tom slučaju bile priznate i u Njemačkoj i ovdje. Studijski program bi bio vođen dvojezično, a zasniva se na primijenjenim naučnim istraživanjima, te bi najveću korist od svega toga trebalo da ima naša privreda“.

Potvrđujući odličnu saradnju sa našim profesorima, profesor Holcner je najavio tri zajedničke konferencije, ovdje i u Njemačkoj, u narednih pola godine, na kojima će se diskutovati o nastavnim metodama, planovima i programima kao i drugim vidovima saradnje.

Prof. Holcner je istakao da poljoprivreda u BiH ima veliki razvojni potencijal, koji se ogleda usjevima, tržišno orijentisanoj proizvodnji i stočarskoj proizvodnji, ali da bi se taj potencijal iskoristio potreban je visokoobrazovan kadar. 

Poredeći poljoprivredu u dvije zemlje, prof. Holcner je naglasio da Njemačka ima razvijeniju tehnologiju i standarde, a BiH ima veoma povoljnu klimu, zemljište i kvalitet agrarnih resursa, te da bi uz mogućnost razvoja kooperacije između BiH i Njemačke, poljoprivreda u BiH mogla krenuti naprijed.

Ni studenti nisu krili oduševljenje onim što ih je dočekalo na Poljoprivrednom fakultetu i u Republici Srpskoj.

Student Univerziteta Vajenštefan Maksimilijan Hošre kao jedan nosi odlične utiske iz našeg grada i izrazio nadu da će biti u prilici da dođe na duži vremenski period.  "Sa nestrpljenjem očekujem nastavak naše posjete. Prvi put sam u Banjoj Luci, ali ne bih imao ništa protiv da cijeli semestar provedem ovdje, kako bih što bolje upoznao ovaj grad i ovu zemlju", rekao je Hoš.

Inače, prva posjeta studenata Vajenštefan univerziteta  Univerzitetu u Banjoj Luci organizovana je u sklopu njihove apsolventske ekskurzije tokom koje će obići Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, a od univerziteta planiraju još posjetiti i Univerzitet u Novom Sadu.

Sastanku u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta prisustvovao je i prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Strain Posavljak koji je gostima poželio dobrodošlicu i ugodan boravak na Univerzitetu u Banjoj Luci, te izrazio zadovoljstvo kvalitetom i obimom saradnje dva univerziteta.

Nakon pomenutog sastanka gosti iz Njemačke su u pratnji domaćina obišli laboratorijski kompleks Poljoprivrednog fakulteta, poslije čega su imali priliku da uživaju u raftingu na rijeci Vrbas, te da  posjete etno selo „Strike“.

Više informacija o Univerzitetu Vajenštefan na https://www.hswt.de/en.html

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6586/PRVA__4_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6586/6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6586/5.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6586/4.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6586/3.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6586/2.JPG