Navigacija
Viber X logo

Potpisan Memorandum i Sporazum o saradnji sa ,,NIS“-om i Federalnom agencijom ,,Rossotrudničestvo''

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U Rektoratu Univerziteta  u Banjoj Luci 19. juna upriličeno je svečano potpisivanje Memoranduma o poslovnoj saradnji između Univerziteta u Banjoj Luci i Društva za istraživanje, proizvodnju, preradu, distribuciju i promet nafte i naftnih derivata i istraživanje i proizvodnju prirodnog gasa Naftna industrija Srbije a.d. Novi Sad (,,NIS'') i Sporazuma o saradnji između Univerziteta i Predstavništva Federalne agencije za pitanja Zajednice nezavisnih država, sunarodnika u rasejanju  i za međunarodnu društvenu saradnju (Rossotrudničestvo) – Predstavništvo u Republici Srbiji., Ruski centar za nauku i kulturu ,,Ruski dom'' u Beogradu.

Memorandum o poslovnoj saradnji kojeg su potpisali rektor Milan Mataruga i zamjenik generalnog direktora, direktor Funkcije za organizaciona  NIS a.d. Novi Sad Andrej Šibanov, kao i Sporazum o saradnji kojeg su potpisali rektor Mataruga i šef odjeljenja za pitanje kulture, sporta i omladine  Predstavništva Rossotrudničestva u Srbiji, Ruski centar za nauku i kulturu ,,Ruski dom'' u Beogradu mr Jevgenije Djomin, zaključeni su u cilju uspostavljanja partnerskih odnosa koji mogu zajedno  da doprinesu popularizaciji ruskog jezika i ruske kulture, podsticanju kontinuiranog rada na stručnom usavršavanju kroz realizaciju i razvoj projekata značajnih za obrazovanje, nauku i kulturu u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

Istovremeno saradnjom je predviđeno i organizovanje gostujućih predavanja NIS-ovih stručnjaka na Univerzitetu u Banja Luci, uključivanje studenata u kompanijske programe namijenjene mladima, kao i zajednički rad na stvaranju uslova za održavanje Olimpijada znanja iz ruskog jezika u Republici Srpskoj.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Milan Mataruga je poželio dobrodošlicu gostima i ocijenio da će potpisivanje ovih dokumenata pomoći Univerzitetu u Banjoj Luci u realizaciji strateških ciljeva. "NIS'' daje sjajnu podršku obrazovanju, nauci i istraživanjima u Srbiji, gdje su dobitnici Svetosavske nagrade zbog svog društveno odgovornog angažovanja u podršci obrazovanju. Oni su prepoznali naš univerzitet kao dobrog partnera i nadam se da ćemo u narednom periodu proširiti saradnju koja je već postojala", naglasio je rektor Mataruga.

Rektor je takođe izrazio nadu da će najbolji inženjeri NIS-a držati predavanja ovdašnjim studentima i da će banjalučki visokoškolci, nastavnici i saradnici imati priliku za praktično usavršavanje u toj kompaniji.

Andrej Šibanov, zamjenik generalnog direktora i direktor Funkcije za organizaciona pitanja NIS-a  je ovom prilikom istakao: „Za nas je velika čast da je kompanija NIS započela saradnju  sa Univerzitetom u Banja Luci. Vjerujemo da će naša saradnja u oblasti nauke i obrazovanja doprinijeti reafirmaciji i popularizaciji ruskog jezika u Republici Srpskoj, kao i jačanju kapaciteta i osposobljavanju kadrova za zajedničke projekte koji će, siguran sam, dostići  vrhunske rezultate u budućnosti“.

Partnerstvo sa obrazovnim i naučnim institucijama kompanija NIS razvija već pet godina u okviru korporativnog programa „Energija znanja“ čiji je cilj unapređenje uslova za obrazovanje i školovanje mladih stručnjaka, kao i prilagođavanja studijskih  programa  potrebama tržišta. U okviru ovog programa, NIS između ostalog podržava brojne projekte usmjerene upravo na širenje i popularizaciju ruskog jezika. Neki od tih projekata su organizacija Olimpijada iz ruskog jezika za učenike osnovnih škola, gimnazija i srednjih stručnih škola na kojima su učestvovala i djeca iz Republike Srpske.

Šef odjeljenja za pitanje kulture, sporta i omladine  Predstavništva Rossotrudničestva u Srbiji, Ruski centar za nauku i kulturu ,,Ruski dom'' u Beogradu Evgenije Djomin izrazio je uvjerenje da će ovi sporazumi dati novi podsticaj razvoju obrazovanja, razmjeni studenata i promociji ruskog jezika i kulture u Srpskoj.  "Drago nam je što ovdje, kao i u Srbiji, postoji velika želja za izučavanjem ne samo ruskog jezika, već i ruske kulture i istorije", rekao je Djomin.

Sastanku i potpisivanju Memoranduma  prisustvovali su i : zamjenik ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini g. Petar Frolov, ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Nj.E. g. Stanimir Vukićević, konzul Srbije u Banjoj Luci g.  Radoslav Ilić, prorektorica za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Biljana Antunović, dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Mladenko Sadžak ,dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Zdravko Zlokapa, dekan Rudarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Vladimir Malbašić, savjetnik direktor funkcije za organizaciona pitanja za saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama, rukovodilac projekta ,,Energija znanja'' dr Snežana Lakićević, trening ekspert za saradnju sa univerzitetima mr Tatjana Zajac, šef odjeljenja za pitanje kulture, sporta i omladine  Predstavništva Rossotrudničestva u Srbiji, Ruski centar za nauku i kulturu ,,Ruski dom'' u Beogradu Jevgenije Djomin.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6678/IMG_7454.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6678/IMG_7472.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6678/IMG_7461.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6678/IMG_7458.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6678/IMG_7456.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6678/IMG_7435.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6678/IMG_7429.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6678/IMG_7417.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6678/IMG_7415.JPG