Navigacija
Viber X logo

Sanja Radetić Lovrić svojim radom donosi “Pravdu za svako dijete”

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj Luci

Sanja Radetić Lovrić, vanredna profesorka Studijskog programa psihologije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, specijalizovala se za uže naučne oblasti koje se odnose na društveno neprihvatljiva ponašanja. Učvrstila je naučnu saradnju evropskih razmjera inspirisana radom sa bivšim studentima i pomaganju u izvršavanju njihovih zadataka stručne podrške djeci u pravosudnom postupku.

Kroz dugogodišnju praksu okupila je ekspertski tim naučnih i stručnih saradnika iz Bosne i Hercegovine i regiona. Zajednička saradnja rezultirala je apliciranjem UNICEF-u koji je odlučio da u okviru programa ,,Pravda za svako dijete’’ pruži podršku ideji za specijalističku edukaciju diplomaca u trajanju od 2 godine u 6 modula. Dodatni partneri bili su Vlada Švajcarske i ,,Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju”.

Polaznici su  bili u strahu od mogućih grešaka, jer je priroda posla takva da odlučuju o sudbinama ljudi. Svaka strana očekuje da pravda bude zadovoljena. Sanja je uz pomoć ostalih banjalučkih, sarajevskih, beogradskih i zagrebačkih profesora pružila studentima sa Univerziteta u Banjoj Luci usmjereni i konkretni profil znanja koji će ih načiniti konkurentnijima na tržištu rada. Brojna velika profesorska imena iz ove oblasti sa potvrđenim iskustvom vršila su monitoring i superviziju 24 polaznika koji su se odlučili na specifičan i human program koji se bavi najranjivijm kategorijama društva. Analiza efekata pokazala je izuzetno visoke ocjene.

Profesorka Sanja Radetić Lovrić i rukovodilac Odjeljenja za podršku svjedocima Okružnog suda Banja Luka Olga Lola Ninković, autorke su knjige ,,Dijete u pravosudnom postupku - psihološki pristup’’. Sudija Vesna Antonić, koja je ujedno i recenzent knjige, kazala je da inovativnost didaktičkog pristupa u izradi publikacije „Dijete u pravosudnom postupku –psihološki pristup“ omogućuje da je sa razlogom mogu koristiti ne samo savjetnici/saradnici, nego studenti, sudije i tužioci, jer se s pravom može reći da je ova publikacija sve ono što je praksa u dobroj mjeri potvrdila, a teorija u potpunosti istražila. ,,Knjiga nudi  prozor u unutrašnji  svijet zlostavljane djece, koji je težak, ali i pun nade i mogućnosti za pozitivnim promjenama, ovo djelo bez ikakve dileme, može predstavljati izuzetan izvor za unapređenje naučnih, stručnih ali i nastavnih procesa’’, objašnjava prof. dr Ivanka Marković.

U svijetu postoje sve veći zahtjevi za škole realnog prava sa usko profilisanim stručnjacima koji će uspješno moći pripremati djecu u postupku da daju kvalitetan iskaz sudiji i tužiocu pokušavajući ublažiti njihova traumatična iskustva, poštujući psihološku prirodu ličnosti i razvojne faze djeteta.

,,Naše društvo je preplavljeno socio-patološkim promjenama i rizičnim faktorima za nastanak nasilja. Rad u praksi sa djecom koja su u sukobu sa zakonom je veoma zahtjevan, osjetljiv i stresan. Svršenim studentima koji dobiju priliku da se zaposle u institucijama koje se bave ovom problematikom potrebno je šire, specijalno, usmjereno saznanje koje nije obuhvaćeno programom osnovnih studija’’, kazala je Sanja. Glavni nosioci projekta su: Društvo psihologa Republike Srpske u koje su uključeni gotovo svi profesori fakulteta, Visoko tužilačko vijeće, Studijski program psihologije Filozofskog fakulteta u Banjaluci i Ombudsman za zaštitu djece Republike Srpske. Napredak učesnika u dvogodišnoj specijalističkoj edukaciji je primjetan, a opšti cilj spojiti nauku i praksu je sproveden u djelo.

Promocija samog projekta, edukacije i naučno-stručne monografije predstavlja konferencija ,,Psihologija i pravo u zaštiti najboljeg interesa djeteta’’  koja je proistekla iz same edukacije, održana 12. i 13. oktobra u Banjoj Luci. Cilj Konferencije bio je podsticanje dugoročne saradnje i interdisciplinarnog pristupa između psihologije i prava, ali i drugih srodnih struka (kriminologija, penologija, sociologija), te promovisanje uspjeha jednog interdisciplinarnog obrazovnog kurikuluma.

Autor: Jovana Bokan, Fakultet političkih nauka, novinarstvo i komunikologija

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6991/pp.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6991/Promocija_knjige_poster.jpg