Navigacija
Viber X logo

Naučno – stručna konferencija  ''Studenti u susret nauci''

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Deseta naučno-stručna konferencija StES  – „Studenti u susret nauci“, otvorena je 27. novembra 2017. godine. 

Na otvaranju u amfiteatru Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, v.d. rektora Univerziteta prof. dr Radoslav Gajanin, pozdravljajući pristupne goste, istakao je da da se iz godine u godinu povećava broj aktivnih učesnika, kvalitet i broj radova, kao i učešće univerziteta i zemlje i svijeta.

„Prva konferencija je održana 2008. podine i predstavljala je lokalnu konferenciju studenata Univerziteta u Banjoj Luci. Danas, nakon deset godina, sa sigurnošću se može reći da ova konferencija ima međunarodni karakter“, kazao je v.d. rektora i istakao da UNIBL podržava aktivnosti studenata tako što pomaže u organizaciji konferencije.
Takođe je naglasio da UNIBL stimuliše studente da učestvuju na sličnim studentskim konferencijama i inostranstvu.

„Konferencija je jedinstvena i po tome što u radu i organizaciji konferencije učestvuju studenti i nastavnici iz različitih naučnih oblasti“, poručio je prof. dr Radoslav Gajanin i istakao da su vrata ove naučno-stručne konferencije otvorena za sve, bez obzira na užu naučnu oblast kojom se studenti bave. 

V.d. rektora je kazao i to da su ovakvi skupovi prilika da studenti iznesu istraživanja koja su uradili na svojim fakultetima u saradnji sa svojim nastavnicima, odnosno mentorima, ali i prilika za razmjenu iskustava sa kolegama iz drugih zemalja i univerziteta.
„Ovavke konferencije su jedan od najboljih načina za sticanje iskustva u nauci, istraživanju i prezentovanje vlastitih istraživanja'', poručio je prof. dr Gajanin i podsjetio  na činjenicu da na skupu učestvuju i predstavnici iz različitih zemalja svijeta.
''To je dokaz internacionalizacije, odnosno međunarodne kategorizacije skupa. Do sada je prijavljen i recenziran veliki broj radova'', kazao je v.d. rektora i zahvalio se svim nastavnicima UNIBL koji su aktivno pomagali pripremu ove jubilarne naučno-stručne konferencije.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske  Jasmin Komić, koji je i ozvaničio početak  rada naučno-stručne konferencije ''Studenti u susret nauci'' , uputio je čestitke organizatorima i učesnicima.

„Razvoj nauke, naučnog stvaralaštva i istraživanja, kao i primjena naučnih dostignuća u praksi, oduvijek su bili bitni za razvoj ljudske spoznaje, svijesti, porasta ekonomije, napretka civilizacije i kulture, ali i razvoja društva u cjelini“, poručio je ministar Komić.

„U današnjem globalizovanom svijetu više nego ikada ranije, znanje je postalo jedan od ključnih faktora podsticanja konkurentnosti nacionalnih privreda'', kazao je Komić i ukazao na činjenicu da savremena društva sve više ističu važnost obrazovanja i naučne djelatnosti.

Kako je naveo ministar savremena društva sve više u cilju svog socio-ekonomskog razvoja oslanjaju na naučno-istraživačke institucije, kao i visokoškolske ustanove.
Ministar je ukazao i na činjenicu da se u uslovima otvorenog društva i tržišno orijentisane ekonomije, znanje i inovacije postižu najveću cijenu na tržištu.
„Definisanje nacionalnih prioriteta ide u smjeru što većeg postizanja istraživanja i inovativnosti, potenciranje i jačanja partnerstva, što ranijeg uključivanja mladih istraživača u naučno – istraživačke procese“, kazao je ministar. 

Komić je ukazao i na to da je Vlada RS opredijeljena za naučno-tehnološki razvoj, posebno za proces ulaganja u mlade ljude, navodeći da je nesporna činjenica da je to ulaganje u budućnost.

„Nastojimo da postignemo maksimum u okviru raspoloživih mogućnosti. Ipak u odnosu na razvijene ekonomije to nije mnogo, niti dovoljno, ali zbog toga razvijamo i provodimo druge aktivnosti kojim treba da obezbijedimo budućnost mladim ljudima, za sticanje novih znanja i bavljenje naučnoistraživačkim radom“, poruka je ministra Komića, uz navođenje da se jedna od programskih aktivnosti resornog ministarstva upravo odnosi na sufinanisaranje i održavanje naučnih skupova.

Ministar tako kaže da je resorno ministarstvo sa naročitim zadovoljstvom pomoglo održavanje naučno-stručne konferencija StES.

„Možemo da konstatujemo da je Studentski parlament u saradnji sa nastavnim osobljem Univerziteta još 2008. počeo sa organizovanjem naučnog skupa koji je u međuvremenu postao tradicionalan“, poručio je Jasmin Komić.

On je istakao da je ostvaren najvažniji cilj  jer je omogućeno studentima uključenim u naučnoistraživački rad da na pravom mjestu izlože dobijene rezultate svojih istraživanja, razmjene iskustva i uspostave saradnju sa kolegama sa drugih univerziteta. 

Uvaženom skupu su se obratili i Željko Sladojević, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci, kao i Marija Puljarević, predsjednica Organizacionog odbora StES 2017. Gostima i učesnicima skupa obratio se i prof. dr Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. 

StES 2017 se održava od 27. do 30. novembra 2017. godine na Univerzitetu u Banjoj Luci. Interdisciplinaran karakter konferencije omogućuje studentima različitih afiniteta da se istaknu i promovišu, te prezentuju svoja naučno-stručna dostignuća, ali i dobiju uvid u naučna dostignuća studenta drugih univerziteta.   

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske i Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7148/IMG_8958.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7148/IMG_8932.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7148/IMG_8941.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7148/IMG_8953.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7148/IMG_8971.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7148/IMG_8972.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7148/IMG_8981.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7148/IMG_8991.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7148/IMG_8944.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7148/IMG_8974.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7148/IMG_8957.JPG