Navigacija
Viber

Sastanak delegacije Univerziteta i predsjednika Narodne skupštine

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Delegacija Univerziteta u Banjoj Luci, na čelu sa prof. dr Milanom Matarugom, rektorom Univerziteta razgovarala je 2. novembra 2017. sa Nedeljkom Čubrilovićem, predsjedniom Narodne skupštine Republike Srpske.

Na sastanku u Narodnoj skupštini RS, razgoravano je o sistemu i značaju visokoškolskog obrazovanja, poboljšanju zakonskih rješenja i mogućnostima unapređenja saradnje organa, institucija i privrede sa javnim univerzitetima u Republici Srpskoj. 

Predsjednik Čubrilović i rektor Mataruga saglasili su se da je neophodno uputiti u skupštinsku proceduru novi zakon o visokom obrazovanju koji bi u potpunosti regulisao visoko obrazovanje, uvažavajući najbolje prakse i standarde u regionu i Evropi i koji bi afirmisao stroge kriterije za postojanje i rad univerziteta.

Konstatovano je da je neophodno dosljedno sprovoditi Strategiju razvoja obrazovanja Republike Srpske i Strategiju razvoja Univerziteta u Banjoj Luci čiji je cilj jačanje univerziteta i uvođenje neophodnih uslova za postojanje i rad visokoškolskih ustanova.

Zaključeno je da je neophodan veći angažman nadležnih organa i institucija kako bi Univerzitet u Banjoj Luci konačno uknjižio svu svoju imovinu koja više od 40 godina pripada fakultetima Univerziteta u Banjoj Luci.

Čestitajući 42. godišnjicu od osnivanja i rada Univerziteta u Banjoj Luci, Čubrilović izrazio je zahvalnost za doprinos ukupnom razvoju, posebno Banje Luke i poželio nastavak uspješnog rada Banjolučkog univerziteta koji, zajedno sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, daje puni doprinos istraživanju, nauci i visokom obrazovanju u Republici Srpskoj.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7052/rektor-predsjednik-nsrs.jpg