Navigacija
Viber X logo

Informacija sa 17. sjednice Senata Univerztiteta u Banjoj Luci

Sjednice SenataUniverzitet u Banjoj Luci

Na 17. sjednici Senata Univerziteta u Banjoj Luci, koja je održana 30. novembra 2017. godine, prihvaćena je Odluka Ustavnog suda RS, na osnovu koje je usvojen prijedlog koji se odnosi na izmjenu i dopunu Statuta Univerziteta u Banjoj Luci. 

Na sjednici su se našli i zahtjevi Unije studenata Republike Srpske od 7. novembra ove godine. Svi zahtjevi studenata i prijedlozi za njihova rješenja dobili su jednoglasnu podršku članova Senata.

U  radu 17. Sjednice Senata, razmatrao se i prijedlog izmjena i dopuna Odluke o odgovornim nastavnicima i saradnicima na I, II i III ciklusu studija u školskoj 2017/2018. godini. Senat je dao podršku i  Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o odgovornim nastavnicima i saradnicima na Kombinovanom studiju II ciklusa „Energetska efikasnost u zgradarstvu“ u školskoj 2017/2018.

Podršku je dobio i prijedlog  Odluke Nastavno-naučnog vijeća Mašinskog fakulteta o prijedlogu liste odgovornih nastavnika na kombinovanom studijskom programu III ciklusa akademskih studija pod nazivom „Obnovljivi izvori energije i ekološko inženjerstvo“ za akademsku 2017/2018. godinu.

Podržan je i prijedlog odluke Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta o izmjeni i dopuni Odluke o matičnosti fakulteta/akademije umjetnosti i studijskih programa Univerziteta u Banjoj Luci za naučna i umjetnička polja i uže naučne i umjetničke oblasti.

Na sjednici je data podrška o usvajanju elaborata  nastavno – naučnog vijeća više organizacionih jedinica Univerziteta. 

Razmatran je i podržan prijedlog odluke Nastavno – naučnog vijeća Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta o izmjeni i dopuni Nastavnog plana drugog ciklusa studija studijskog programa Građevinarstvo, koje se odnose na uvođenje novog smjera Upravljanje rizikom od katastrofalnog događaja. Podržan je i prijedlog Odluke Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta o izmjeni i dopuni Nastavnog plana III ciklusa doktorskih studija Biomedicinske nauke. Podršku je dobio i prijedlog Odluke nastavno-naučnog vijeća Prirodno-matematičkog fakulteta o izmjeni i dopuni Nastavnog plana Studijskog programa hemija za drugi ciklus studija, kao i prijedlog Nastavno-naučnog vijeća Filozofskog fakulteta o izmjeni Nastavnog plana licenciranog I i II ciklusa Studijskog programa psihologija.

Od pristiglih prijedloga odluka sa organizacionih jedinica, jedino je izostala podrška  za prijedlog Odluke Nastavno – naučnog vijeća o ispunjenosti uslova za izvođenje nekoliko studijskih programa na Medicinskom fakultetu (sestrinstvo, radiološke terapije, medicinsko laboratorijska dijagnostika, fizioterapija, babištvo i sanitarno inžinjerstvo)

Najviše akademsko tijelo Univerziteta je, takođe, donijelo više odluka o izboru u nastavnička i saradnička zvanja, i to na: Akademiji umjetnosti, Arhitektonsko – građevinsko geodetskom fakultetu, Mašinskom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Prorodno – matematičkom fakultetu, Filozofskom i Fililoškom fakultetu. 
Takođe,  odluka o izboru u zvanja odobrena je i za kandidate sa Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta.

Isto tako donesena  odluka o davanju saglasnosti na Izvještaj komisije o urađenoj doktorskoj disertaciji za nekoliko kandidata. 
Tako su podržani izvještaji sa Medicinskog i Filološkog fakulteta.

Senatori su podržali i Odluku o davanju saglasanosti na Izvještaj komisije o ocjeni podobnoasti teme i kandidata za izradu doktorske disertacije za kandidate na Ekonomskom, Medicinskom, Elektrotehničkom i Filozofskom fakultetu.

Senat je razmatrao i prihvatio prijedlog Odluke Nastavno-naučnog vijeća Fakulteta političkih nauka za davanje saglasnosti za izdavanje „Priručnika za izradu seminarskih i završnih radova“, autora mr Dalibora Savića, mr Borislava Vukojevića i Bojane Miodragović, ma.

Podršku je dobio i  Prijedlog Odluke Nastavno-naučnog vijeća Mašinskog fakulteta da se knjiga pod nazivom „Kinematika i dinamika klipnog mehanizma“ autora dr Aleksandra Milašinovića, dr Darka Kneževića i dr Zdravka Milovanovića, objavi kao pomoćni univerzitetski udžbenik.

Senatori su na sjednici dali i punu podrškku Odluci o raspisivanju konkursa za izbor u akademska zvanja.

Jednoglasna podrška članova Senata, data je i za sklapanje  ugovora o osnivanju Konfucijevog instituta na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7181/unibl_logo_novi.png