Navigacija
Viber X logo

Preminuo prof. dr Zdravko Marijanac

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Dr Zdravko Marijanac, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta  u penziji, preminio je danas u Banjoj Luci, nakon kraće bolesti.

Funkciju dekana Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci obavljao je od osnivanja fakulteta 1996. godine do 2002.godine.

Zdravko Marijanac  rođen je 1936. godine u Jajcu.  U dugom i bogatom radnom vijeku obrazovao je generacije mladih geografa. Prof.dr Zdravko Marijanac bio je član Senata Republike Srpske, član Savjeta za visoko obrazovanje u Republici Srpskoj, član prvog Odbora za reproduktivno zdravlje i demografiju pri ANURS-u, rukovodilac odjeljenja prirodnih nauka i urednik ljetopisa Matice Srpske (za prirodne nauke). 

Jedan je od osnivača i prvi predsjednik  Geografskog društva Republike Srpske, pokretač naučnih časopisa i autor nekoliko knjiga i velikog broja naučnih radova iz oblasti geografije. Za svoj doprinos razvoju društva i nauke dobitnik je više društvenih priznanja među kojima:
Medalje „ Jovan Cvijić“ - jedno od od najuglednijih odličja u evropskom krugu geografskih društava,  
Medalje Više Pedagoške škole u Krakovu (Poljska),  Plakete Geografskog društva Republike Srpske i Plakete Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Komemoracija u znak sjećanja biće održana u ponedjeljak 4. decembra 2017.godine u 11 časova u amfitetaru Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, a sahrana istog dana na Novom groblju u Banjoj Luci u  14  časova.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7170/marijanac.jpg