Navigacija
Viber X logo

Saradnja sa Institutom za političke studije iz Beograda

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci i Institut za političke studije iz Beograda ozvaničili su saradnju na saizdavaštvu naučnog časopisa za društvena pitanja ''Politeia'', što je važan oblik primjene Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama na polju naučnog razvoja između javnih naučno-istraživačkih institucija Republike Srpske i Republike Srbije.

Zahvaljujući ovoj saradnji, po prvi put je jedan naučni časopis iz Republike Srpske registrovan i u Srbiji, a sa osnovnim ciljem uspostavljanja veza između domaćeg i regionalnog naučno-istraživačkog rada, kao i čvršćeg povezivanja srpskih naučnika u polju društvenih nauka. 

Sastanak banjalučkog i beogradskog dijela redakcije održan je u Banjoj Luci dana 27. i 28. novembra 2017. godine. 

Tom prilikom, dekan Fakulteta političkih nauka i glavni i odgovorni urednik prof. dr Zdravko Zlokapa izrazio je zadovoljstvo što je, u saradnji sa Institutom za političke studije postignuto regionalno pozicioniranje časopisa Politeia te je najavio da će u 2018. godini biti uloženi dodatni napori da se časopis registruje na međunarodne referentne liste i baze podataka u domenu društvenih nauka.

Direktor Instituta za političke studije i član redakcije dr Živojin Đurić takođe je podvukao važnost ove saradnje, te je najavio da će institucija koju on predstavlja i koja je ujedno saizdavač Politeie, završiti sve pripremne radnje da u narednoj godini časopis ostvari visoku kategoriju u Srbiji, što će definitivno privući veći broj društvenih naučnika da svoje radove objvljuju u našem časopisu. 

''Politeia'' je multidisciplinarni naučni časopis Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci koji izlazi od 2011. godine i publikuje naučne radove iz oblasti  politikologije, međunarodnih odnosa, balkanskih studija, sociologije, komunikologije, medijskih studija, političkog sistema, prava, istorije, novinarstva, odnosa s javnošću, geopolitike, međunarodne bezbjednosti, studija kulture, socijalne politike, socijalnog rada, kao i tekstove iz drugih oblasti iz polja društvenih nauka.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7169/IMG_0162__1_.jpg