Navigacija
Viber X logo

Mašinski fakultet: Zoran Grahovac na listi najboljih studenata

Univerzitet u Banjoj LuciOpštePriče za primjer

Zoran Grahovac (23), koji je 25. januara 2018. godine desetkom odbranio diplomski rad na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, po svim zabilježenim rezultatima jedan je od najboljih studenata u istoriji ovog fakulteta.

Zoran koji je tokom studija na studijskom programu Mehatronika ostvario prosjek ocjena 9,58, rekao da zanimanje inženjer mašinstva nudi perspektivu i priliku za uspješnu poslovnu karijeru.

''Mašinska struka je danas u izuzetnoj ekspaniji, što je započelo prije nekoliko godina kada sam se i odlučio za upis na Mašinski fakultet. Danas zanimanje inženjera mašinstva nudi perspektivu i priliku za uspješnu posluvnu karijeru, što dodatno sugeriše da je izbor bio adekvatan i dobar'', govori on.

Ovaj mladi inženjer mašinstva, kaže da je tokom cijelog svog obrazovanja pokazivao afinitete prema matematici i fizici, a što mu je i pomoglo prilikom izbora zanimanja.

''Afiniteti ka novim tehnologijama i inženjerstu dodatno su uticali na odabir zanimanja, odnosno fakulteta koji sam upisao. Bilo je tu uticaja i od strane roditelja, koji su mi u mnogome pomogli u profesionalnoj orijentaciji i savjetima sugerisali odabir budućeg zanimanja, kako tokom upisa u srednju školu, tako i tokom odabira i upisa fakulteta'', kazao je Zoran koji smatra da odabir  zanimanja sigurno oblikuje budućnost svakog pojedinca.

Podrška porodice i okoline

Kako kaže, tokom školovanja je imao podršku porodice i okoline, što mu je bilo od velke pomoć.

''Prilikom apliciranja za Mašinski fakultet posjedovao sam jednu dozu straha, ali sam jasno želio u tom trenutku da postanem student ovog fakulteta. Razlog tome je što Mašinski fakultet važi za iuzetno respektabilnu visokobrazovnu instituciju i pripada onim težim fakultetima'', prisjeća se Zoran prirema za upis na studije, nakon što je završio Tehničku školu u Banjoj Luci.

On kaže da je vrijedno radio i učio  bi ostvario dobar rezultat na prijemnom,  a što mi je i pošlo za rukom.

 ''Postignut rezultat na prijemnom je bio među najboljim u generaciji, što me je dodatno motivisalo za dalji rad i učenje. Bila je to snažna potvrda da sam odabrao ispravno. Motivacija i podrška je stizala od porodice, ali i prijatelja što je stvorilo veoma dobru osnovu za početak studija i prve ispite koji su nadolazili'', prisjetio se Zoran kako su počeli njegovi studentski dani.

Kada je riječ o ispitima koje je polagao tokom studija, kaže da ne može da izdvoji najteži.

''Svi ispiti su nosili određenu težinu, naravno da je za određene ispite bilo potrebno nešto više vremena, ali sam uvijek pokušavao i uspjevao da u svakom predmetu pronađem interesovanje i zanimljivost, što me je dodatno motivisalo da učim '', govori Grahovac .

S druge strane Grahovac s ponosom ističe da Mašinski fakultet posjeduje najmodernije opremljene laboratorije koje se koriste u nastavi.

''Zahvalan sam svim profesorima i asistentima koji su mi svojim radom prenosili znanje i učili novim vještinama, ali me i vrlo često motivisali za više'', ispričao nam je ovaj mladi čovjek.

Planovi za budućnost

Zoran kaže da prilika za prezentovanje talenta, marljivosti i znanja definitvno dolazi u narednom periodu.

Kada je riječ o daljim planovima, on kaže da nastavlja svoje usavršavanje, kroz  upis na drugi ciklus studija, ali i praktičnom radu.

''U narednom periodu ću se opredijeliti da li studije na drugom ciklusu nastaviti na Mašisnkom fakultetu u Banjoj Luci ili na univerzitetima u inostrastvu. Mislim da je važno za sve mlade ljude da putuju, učestvuju na studentskim razmjenama i pohađaju studije na inostranim univerzitetima, kako bi stekli jednu širu sliku i iskusili i druge sisteme obrazovanja'', naglasio je.

Smatra da je  neophodno  sticanje kvalitetnog znanja kroz formalno obrazovanje, ali i kroz rad u praksi.

''Volio bih u narednom periodu iskusiti studiranje i rad u inostranstvu, ali i kroz određen period vratiti se u našu Republiku i stečeno znanje i iskustvo pokušati implementirati u našem obrazovnom sistemu i društvu'', ispričao nam je ovaj uspješni diplomac i aktivista.

Puna polica nagrada

Za Zorana Grahovca svakako treba naglasiti i da je  više puta proglašavan je za studenta generacije na Mašinskom fakultetu, a našao se i među najboljim na Univerzitetu u Banjoj Luci. 

Zoran je tokom studija bio aktivan član studentskih organizacija, a njegove police krase i brojne nagrade koje je osvajao na takmičenjima. Kao  najdražu Zoran je izdvojio srebrnu medalju sa 57. okupljanja studenata mašinstva gdje su učestvovali studenti sa 15 fakulteta iz regiona.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7333/Zoran_Grahovac__F.J__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7333/zoran-grahovac1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7333/zoran-grahovac.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7333/Zoran_Grahovac__F.J__1_.jpg