Navigacija
Viber X logo

Otvoren Konfucijev institut

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Konfucijev institut pri Univerzitetu u Banjoj Luci (UNIBL), svečano je otvoren 21. januara 2018. godine.

Svečano otkrivanje plakete Konfucijevog instituta na Fakultetu političkih nauka UNIBL obavili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i zamjenik gradonačelnika Tjenđina Džao Haišan. Tim činom zvanično je otvoren Konfucijev institut na Univerzitetu u Banjoj Luci.

V.d. rektora Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, zahvalio se svima koji su podržali otvaranje ovog Inistuta.

''Nadamo se da ćemo kroz Konfucijev inistut ojačati naše veze sa Kinom i na taj način dati doprinos u razvoju Republike Srpske i njenom pozicioniranju u međunarodnim odnosima'', kazao je v.d. rektora.

On je rekao je da se Republika Srpska i Univerzitet pridružuju porodici od 525 osnovanih Konfucijevih instituta u svijetu, koje pohađa devet miliona učenika i studenata. 

Predsjednik Dodik je naveo da je ovo važan dan za Republiku Srpsku i Univerzitet u Banjoj Luci. 

"Otvaranje Konfucijevog instituta dokaz je prijateljstva i uspješne saradnje Republike Srpske i Kine", rekao je Dodik i napomenuo da se nekoliko godina radilo na realizaciji projekta formiranja Instituta da bi bila poboljšana saradnja Srpske i Kine. 

Nakon oktrivanja plakete KI, uslijedilo je i svečano potpisivanje sporazuma o implementaciji između Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta tehnologije i obrazovanja iz Tjenđina.

Paraf na sporazum stavili su prvi ljudi dva univerziteta v.d. rekotora UNIBL prof. dr Radoslav Gajanin i rektorica Univerziteta iz Tjenđina prof. dr Liu Sin.

"Stekla sam prijateljski utisak naroda iz Republike Srpske prema narodu u NR Kini. U svijetu ima preko 500 Konfucijevih instituta, ali se nadam da će ovo postati najboljim'' rekla je rektorica Liu Sin.

Među visokom zvanicama koje su prisustvovale ovoj ceremoniji bila je i ambasadorka NR Kine u BiH Čen Bo, koja je je izrazila je zadovoljstvo što je otvoren Konfucijev institut i zahvalila za uspješnu saradnju rukovodstvu Republike Srpske. 

Inače na ceremoniji koja je održana na Fakultetu političkih nauka, prisustvovala je i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić i brojni ministri u Vladi RS, ali i druge zvanice iz kulturnog i političkog života RS i BiH.  U umjetničkom programu nastupo je Hor Univerziteta u Banjoj Luci i Studentska izvođačka grupa iz Kine. 

KONCERT U BANSKOM DVORU 

Nakon ceremonije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, uslijedio je Gala koncert koji je održan u Banskom dvoru. 

Simfonijski orkestar Akademije umjetnosti banjalučkog Univerziteta i Studenstka izvođačka grupa sa Univerzteta tehnologije i obrazovanja, održali su koncert koji je izvao veliko interesovanje publike. 

Sala Banskog dvora bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a na repertaoru su bila djela klasične muzike i obrade tema narodne muzike i belkanta. Gosti iz Kine predstavili su se bogatim kulturnim programom.

Koncertu si priustvovali i predstavnici kulturnog i političkog života RS.

FOTO GALERIJU POGLEDAJTE OVDJE.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7309/KONFUCIJEV-INSTITUT38.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7309/KONFUCIJEV-INSTITUT24.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7309/KONFUCIJEV-INSTITUT25.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7309/KONFUCIJEV-INSTITUT27.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7309/KONFUCIJEV-INSTITUT32.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7309/KONFUCIJEV-INSTITUT37.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7309/KONFUCIJEV-INSTITUT65.jpg