Navigacija
Viber X logo

Mentorska posjeta u okviru STINT Erasmus+ projekta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Univerzitet u Banjoj Luci posjetili su 20. marta 2018. godine mentori sa Politehničkog univerziteta u Portu, Portugalija, Monika Vijera i Karla Karneiro.

Mentorska posjeta organizovana je u okviru međunarodnog projekta „Jačanje internacionalizacije na viskokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini“ (skraćeno „STINT“ od „Strenghtening of Internationalization in Bosnia and Herzegovina Higher Education“).

Cilj mentorske posjete bila je evaluacija pilot aktivnosti koje se realizuju u okviru projekta. Pilot aktivnosti su predstavili članovi projektnog tima i radne grupe za realizaciju pilot aktivnosti: prof. dr Biljana Antunović, prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju, prof. dr Valerija Šaula, prof. dr Petar Marić, doc. dr Siniša Lakić, Jelena Rožić, ma i Đorđe Stojisavljević, ma. 

U projektu STINT učestvuju svi javni univerziteti u Bosni i Hercegovini, uključujući i Univerzitet u Banjoj Luci, kao i tri univerziteta iz Evropske unije: KU Leuven - Univerzitet iz Luvena (Belgija), Buckingamshire New University - Novi univerzitet iz Bakingemšajera (Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske) i Instituto Politechnico do Porto - Politehnički univerzitet Porto (Portugal). Projektni partneri su takođe i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta Bosne i Hercegovine (HEA), Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske (HEAARS), te Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja (CIP).Tokom tri godine, koliko projekat traje, predviđen je niz pojedinačnih i zajedničkih aktivnosti partnera u projektu, kojima je cilj veća internacionalizacija javnih univerziteta, te efikasniji i kvalitetniji postupak priznavanja stranih visokoškolskih kvalifikacija.

Koordinator STINT projekta je KU Luven, Belgija, a koordinator aktivnosti partnera iz Bosne i Hercegovine je Univerzitet u Istočnom Sarajevu. 

Više detalja o projektu, partnerima i aktivnostima vidjeti na http://stint-project.net/.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7491/IMG_0071.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7491/IMG_0070.JPG