Navigacija
Viber X logo

Potpisan sporazum o saradnji između Pravnog fakulteta i RUGIPP-a

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prof. dr Željko Mirjanić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Bosiljka Predragović, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP), potpisali su 26. marta 2018. godine sporazum o saradnji.

Sporazumom je predviđeno izvođenje praktične nastave za potrebe studenata svih ciklusa studija na Pravnom fakultetu, te obavljanje stručne prakse studenata svih ciklusa studija u RUGIPP-u.

Strane potpisnice Sporazuma obavezale su se i na saradnju naučnog i stručnog osoblja,  saradnju u organizovanju  naučnih skupova, seminara, radionica i slično, te rad na projektima od zajedničkog interesa.

Sporazumom je predviđena i razmjena naučne i stručne literature i drugih publikacija, podrška u osavremenjavanju nastavnih planova i programa u oblasti građanskog i zemljišno - knjižnog prava, kao i druge aktivnosti.

Poseban oblik saradnje strana u Sporazumu odnosi se na organizovanje i izvođenje praktične i teorijske nastave za potrebe studenata svih ciklusa studija na Pravnom fakultetu u skladu sa nastavnim planom i programom iz oblasti građanskog i zemljišno - knjižnog prava.

Predavanje za studente 

Potpisivanju Sporazuma prethodilo je stručno predavanje koje su studentima treće godine studija održali Bosiljka Predragović, direktor RUGIPP-a i Srđan Radulj, zamjenik direktora RUGIPP-a.

Preradovićeva je govorila o nadležnostima institucije na čijem se čelu odnedavno nalazi, praktičnim poteškoćama sa kojima se u svom radu instituicija susreće, neophodnosti određenih zakonskih promjena kako bi se unaprijedio njihov rad itd. Posebno je istakla mogućnost obavljanja stručne prakse studenata u RUGIPP-u kako bi stekli praktična znanja kojima bi unaprijedeli ona teoretska znanja stečena u nastavnom procesu na Pravnom fakultetu. 

Radulj je govorio o praktičnoj primjeni prelaznih i završnih odredbi Zakona o stvarnim pravima i pojedinim odredbama Zakona o eksproprijaciji.

Studenti su iskoristili prisustvo uglednih gostiju iz jedne od najznačajnih institucija u Republici Srpskoj i postavljali brojna pitanja iz djelatnosti RUGIPP-a, kao što je npr. rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u okviru izgradnje novog mosta na lokaciji tzv. Zelenog mosta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7516/pravni_rugip__2___1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7516/pravni_rugip__1___1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7516/pravni_rugip__3___1_.jpg