Navigacija
Viber X logo

Konfucijev institut: Predstavljena knjiga Tatjane Soldat

Opšte

U organizaciji Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) 31. marta 2018. godine predstavljena je knjiga ''Kina, očima stranca, srcem domaćina'' autora Tatjane Soldat.

 ''Posjetioci očekuju stanovnike sa slamnatim šeširima, raspituju se za masažu stopala i zanimaju za turističke znamenitosti poput Kineskog zida ili trga Nebeskog mira (Tjenanmen), koje oni koji žive u Kini rijetko posjećuju“, kazala je  Tatjana Soldat, nakon promocije na Fakultetu političkih nauka UNIBL.

 ''Bez obzira na brojne informacije o ekonomskom napretku Kine, prosječnom čovjeku sa naših prostora je teško da shvati da je Peking metropola kao što su to Njujork ili Pariz i zato je zbunjen kada umjesto prizemnih zdanja sa crvenim fenjerima ugleda autoput sa sedam traka i savremenu arhitekturu'', opisuje Soldat koja je inače jedan od vodećih sinologa na našim prostorima.

Tatjana Soldat primjećuje da se Kina kakvu je vidjela 1993. godine, kada  je prvi put otišla na usavršavanje, mnogo razlikuje od današnje.

Kako je navela, Kinezi u savremenoj Kini danas posjeduju najsavremenije uređaje, mladi na „ajpedima“ slušaju zapadnjačku muziku i vole da se oblače moderno i narod su koji voli da se druži i izlazi.

''Ipak, i pored blještavih svjetala sa reklama i nebodera, Kina nije izgubila tradiciju i mudrost drevnog naroda, o čemu autor podrobno upoznaje svoje čitaoce. Imajući u vidu globalne političke i ekonomske promjene, približavanje Kini može da nam donese samo dobro“, zaključuje ona.

S druge strane,  Ljiljana Stević, direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci, kaže da je ovo bilo prvo u nizu predavanja koje je organizovao Konfucijev institut.

Po njenim riječima u narednom perodu slijedi niz predavanja na temu kineske kulture, tradicije i ekonomskih i društvenih tokova u ovoj azijskoj zemlji.

„Ovo je bila i prilika da se Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci, otvoren svečanom ceremonijom 21. januara 2018. godine, predstavi studentima i profesorima kao novi član njihove akademske zajednice, kao i široj javnosti Republike Srpske, kojoj će osim učenja kineskog jezika, ponuditi i kurseve kineske kaligrafije, tradicionalnog kineskog slikarstva, ceremonije služenja čaja, borilačkih vještina taiđi i pripremiti mnogo drugih događaja“, zaključila je Stević.

Tatjana Soldat je jedan od vodećih sinologa sa naših prostora, koja je završila kineski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, gdje trenutno živi i radi.

Knjiga ''Kina, očima stranca, srcem domaćina'' predstavlja zbirku novinskih članaka i zapažanja o svakodnevnom životu u Kini, gdje je godinama živjela i radila kao urednik, lektor i voditelj Kineskog radija „Internacional“ u redakciji na srpskom jeziku u Pekingu. Ova poučna knjiga daje jednu novu sliku savremene Kine viđenu očima stranca, koji je tokom svog dugogodišnjeg boravka u ovoj zemlji na Dalekom istoku stekao mnoštvo utisaka o svakodnevnom životu kineskog naroda, i koji je prihvatio i usvojio određene navike domaćina.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7533/tatjana-soldat.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7533/tatjana-soldat4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7533/tatjana-soldat2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7533/tatjana-soldat3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7533/ljiljana-stevic.jpg