Navigacija
Viber X logo

Održana naučna konferencija Srbistika danas

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Studijski program srpskog jezika i književnosti Filološkog fakulteta u Banjoj Luci 30. marta 2018.  godine, bio je domaćin naučne konferencije Srbistika danas.

Tema ovogodišnje konferencije bila je obuhvaćena naslovom Srpska filologija i nacionalno stradanje. Naučno-uređivački odbor konferencije nastojao je izborom teme da aktualizuje fenomen nacionalnog stradanja i njegovog proučavanja u srpskoj filologiji, koji je u ovoj naučnoj disciplini dosad bio nedovoljno zastupljen i proučavan.

U svečanom dijelu konferencije učesnike i brojnu publiku pozdravili su prof. dr Luka Kecman, prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjoj Luci i prof. dr. Petar Penda, dekan Filološkog fakulteta. 

Nakon uvodnih obraćanja prorektora i dekana, kojima je ujedno zvanično proglašen početak rada konferencije, uslijedila su plenarna izlaganja prof. dr Mila Lompara (Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu) i prof. dr Ranka Popovića (Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci). Radni dio konferencije je, po završetku plenarnih izlaganja, nastavljen u sklopu zasebnih sesija. 

Pomenuti događaj okupio je naučne radnike iz nekoliko akademskih centara Republike Srpske i Srbije, koji su se publici predstavili kvalitetnim i raznovrsnim referatima, što će – kada je riječ o naznačenoj temi – nesumnjivo predstavljati značajan doprinos nauci o srpskoj književnosti i jeziku, te polaznu tačku za buduća proučavanja u okvirima navedene teme. 

Naučna konferencija Srbistika danas koja je ove godine održana treći put zaredom, svojom koncepcijom i izborom temâ već je postala prepoznatljiv naučni događaj i u akademskim sredinama izvan Republike Srpske, čime svakako doprinosi podizanju naučnog ugleda ne samo Filološkog fakulteta već i Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7535/Srbistika_1.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7535/Srbistika_2.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7535/Srbistika_3.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7535/Srbistika_4.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7535/Srbistika_5.JPG