Navigacija
Viber X logo

Otvorena izložba sportskih eksponata

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjoj Luci  23. maja 2018. godine otvorena je izložba značajnih sportskih eksponata, a koja je nastala zahvaljujući Borisu Vrhovcu – Vrletu, ambasadoru sporta Republike Srpske, poznatom fizioterapeutu i najvećem kolekcionaru sportske opreme na našim prostorima.

 Inače, Vrhovac  je dio svoje bogate sportske kolekcije ustupio Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta i time omogućio da ovako značajna izložba bude održana na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta.  A dio eksponata koji su  poklonjeni ovom fakultetu, biće izloženi u prostorijama istog.

Posjetioci izložbe imali su priliku da vide značajne i za poznavaoce sporta neprocjenjive  eksponate poput bokserske rukavice Majka Tajsona, Maradonin oproštajni dres, kopačke Lea Mesija,  dresa i patika Novaka Đokovića i brojnih dresove naših i svjetski proslavljenih sportista.

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, u svom govoru uakazo je na to da Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta na svoja dva studijska programa obrazuje sportske radnike, uspješne sportiste koji su naši najbolji ambasarodi u cijelom svijetu.

Rektor je kazao i da je upravo ovaj Fakultet nosilac obrazovnog porocesa na ovom polju, te da je ovakava izložba, koja je nastala zahvaljujući Borisu Vrhovcu veoma značajna, za Fakultet i za Univerzitet u Banjoj Luci.

Prof. dr Borko Petrović, dekan Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta,  istakao je da je organizacija ove izložbe i postavka ovako značajnih sportskih eksponata  značajna jer predstavlja začetak stvaranja muzeja sporta na Fakultetu.

Takođe, naveo je da je idući planirani korak da se na Fakultetu napravi postavka  posvećena istoriji sporta grada Banja Luke, gdje će od zaborava biti sačuvati proslavljeni sportisti i njihov vrhunski rezultati. 

U svom govoru dekan je istakao da je ova izložba  podsjetnik za sve naše studente na to  koliko je truda i rada potrebno da bi se postigli vrhunski sportski rezultati i da trofeji koji su izloženi nisu nastali samo kao plod nesumnjivog talenta, već prije svega kao kruna višegodišnjeg rada, odricanja i upornost.

Izložbi je prisustvovao i Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skuoštine RS, naši proslavljeni olimpijci Zdravko Rađenović, Slađana Golić, Saša Čađo i Mladen Bojinović. Među gostima na izložbi bili su i brojni profesori, studenti  i istaknuti sportisti Banja Luke.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7708/IMG_8826.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7708/IMG_8692.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7708/IMG_8702.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7708/IMG_8797.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7708/IMG_8809.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7708/IMG_8878.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7708/IMG_8911.JPG
  • /uploads/attachment/vest/7708/IMG_8947.JPG