Navigacija
Viber X logo

Promocija najnovijih naučnih dostignuća

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, 10. maja 2018. otvorena je šesta Međunarodna konferencija "ICAS 2018", na kojoj će biti predstavljena najnovija naučna i stručna dostignuća na polju primijenjene nauke.

Prof. dr Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja UNIBL, kaže da su Univerzitet i Mašinski fakultet bogatiji za još jednu konferenciju, a što je kako kaže rezultat saradnje našeg Univerziteta i Univerziteta u Temišvaru.

''Ovdje su se okupili stručnjaci iz raznih naučnih oblasti, a koji će nas upoznati sa novim saznanjima'', kazao je prorektor Posavljak.

Kako je naveo ovo je prilika da se upoznamo šta je to novo u oblasti fundamentalnih nauka, kao i u oblasti nauke o materijalima i mehatronike, elektro i kompjuterskog inženjerniga.

Prof. dr Darko Knežević, dekan Mašinskog fakulteta, istakao da će na konferenciji učestvovati predstavnici 16 zemalja, koji će predstaviti oko 150 naučnih radova.

"To su radovi iz oblasti baznih i primijenjenih nauka, u kojima će biti obrađene teme informatike, vještačke inteligencije, robotizacije i mnogo drugih oblasti koje danas privlače najviše pažnje u svijetu", rekao je Knežević novinarima u Banjaluci.

On je dodao da su autori radova uglavnom univerzitetski profesori iz mnogih zemalja.

Knežević je naglasio da ova konferencija doprinosi razvoju Univerziteta u Banjoj Luci, a prvenstveno Mašinskog fakulteta.

"Tehnička opremljenost Mašinskog fakulteta je zavidna, vjerovatno smo najbolje opremljen fakultet na Univerzitetu. Naši studenti stiču kvalitetna prataktična znanja na fakultetu i svi oni nakon fakulteta bez problema nalaze zaposlenje", dodao je Knažević.

Konferencija ICAS 2018 već ima status priznate međunarodne konferencije, a cilj je da se  rezultati novih istraživanja u primijenjenoj nauci približe učesnicima, kao i da se razgovara o mogućnostima njihove primjene u industrijskim sistemima.

Ovu konferenciju organizuje Mašinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, u saradnji sa Fakultetom za inženjerstvo iz Hunedoare, Univerzitet u Temišvaru.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7649/IMG_0585.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7649/IMG_0587.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7649/IMG_0599.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7649/IMG_0563.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7649/IMG_0561.jpg