Navigacija
Viber X logo

Vebometriksova lista: Drugo mjesto za Univerzitet u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Na najnovijoj Vebometriks  listi (Webometrics Ranking of World Universities), Univerzitet u Banjoj Luci zauzeo je drugo mjesto na listi univerziteta iz Bosne i Hercegovine.

Prema izvještaju za juli 2018. godine, Univerzitet u Banjoj Luci se nalazi na 3.393 poziciji u svijetu.

U januaru ove godine, Univerzitet je bio na 3.546 poziciji i bio je na četvrtom mjestu u BiH, a prije godinu dana nalazio se na 4.834 poziciji u svijetu i na sedmom mjestu u BiH.

Prvih 26 mjesta u svijetu na Vebometriks rang-listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti. Prvi je Harvard, koji već godinama drži tu poziciju, odmah poslije njega je Univerzitet Stanford, a u stopu ih prati Masačusetski tehnološki institut (MIT).

Kada su u pitanju evropski univerziteti najbolje rangiran je Univerzitet u Oksfordu, koji se ove godine našao na 7. mjestu.

Vebometriks lista je pokazatelj internet-vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti/citiranosti univerziteta širom svijeta.

Vebometriks je svjetski priznata rang lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta. Cilj veb indikatora koji se koriste u metodologiji Vebometriksa je pružanje pouzdane i sveobuhvatne procjene globalnog učinka pojedinačnih univerziteta na osnovu njihovih aktivnosti i rezultata prisutnih na internetu, odnosno njihove relevantnosti i uticaja.

Vebometriks pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede, od visoko citiranih veb publikacija do svih drugih sadržaja koji uključuju izvještaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke, i druge publikacije univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7925/Webometrics_Ranking_of_World_Universities.jpg