Navigacija
Viber X logo

Svečana akademija povodom početka rada Fondacije ''Privrednik''

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečana akademija povodom početka rada dobrotvornog udruženja Fondacije "Privrednik Republika Srpska", čiji je cilj pružanje pomoći tokom školovanja darovitoj djeci slabijeg imovinskog stanja, održana je 27. septembra 2018. godine u KC Banski dvor u Banjoj Luci.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, istakao je da će Kabinet predsjednika, u idućoj godini obezbijediti sredstva ovom dobrotvornom udruženju, a kojim će biti omogućeno školovanje više od 100 darovite djece slabijeg imovinskog stanja.

"Osnivanje Fondacije je od izuzetnog značaja, jer moramo omogućiti djeci da se obrazuju. U svakom segmentu života moramo težiti i pokazati srpsko jedinstvo", rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom početka rada Fondacije.

On smatra da fondacije "Privrednik" iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske moraju biti objedinjene.

Predsjednik je pozvao privrednike, ali i sve koji su u mogućnosti da doniraju novac Fondaciji.

Nikola Selaković, izaslanik predsjednika Srbije naglasio je da je za buduća pokoljenja značajno osnivanje Fondacije "Privrednik", jer se mora voditi računa o darovitoj djeci.

"Osnivanjem Fondacije stvaramo dobrotvore u našem društvu čiji će rad biti upisan zlatnim slovima u našoj istoriji", rekao je Selaković.

Đorđe Miličević, potpredsjednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodina, naveo je da privrednici i institucije podržavaju rad Fondacije "Privrednik".

"Raduje me što je Fondacija osnovana u Republici Srpskoj. Zajednički moramo raditi na obrazovanju naše djece koja su budućnost srpskog naroda", kaže Miličević.

"Kada pomažete da se mladi i talentovani ljudi iškoluju i steknu vrhunska znanja, mladi koji će biti elita jednog naroda, elita na zdravim osnovama - to je pravi patriotizam“, naglasio je potpredsednik Milićević.

Goran Račić, predsjednik Fondacije naglasio je da je njen cilj pružanje pomoći tokom školovanja darovitoj djeci slabijeg imovinskog stanja.

"Svoje pitomce i štićenike, Fondacija "Privrednik" podržavaće i pomagati za vrijeme školovanja, kao i kod dobijanja zaposlenja", rekao je Račić.

Prof. dr Jova Radić, predsjednik Fondacije "Privrednik" iz Novog Sada podsjetio je da je ova fondacija osnovana 1993. godine i ima kriterijume za odobravanje sredstava darovitoj djeci.

"Na godišnjem nivou imamo oko 150 pitomaca, a od 1993. godine imali smo ih više od 2.000. Naši pitomci su uspješni đaci i studenti koji nemaju sredstava za školovanje", rekao je Radić.

Akademiji su prisustvovali ministri u Vladi Republike Srpske,prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, prorektori i članovi Senata Univerziteta u Banjoj Luci, Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije u Banjoj Luci, akademik prof. dr Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, Borko Đurić i Dragica Ristić predsjednik i direktor Privredne komore Srpske i zvanice iz javnog i društvenog života.

Prije svečane akademije, Dodik je razgovarao sa delegacijom koja je prisustvovala svečanoj akademiji povodom početka rada dobrotvornog udruženja.

Inače, Privredna komora Republike Srpske, Područna privredna komora Banjaluka, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i univerziteti u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu osnovali su dobrotvorno udruženje ''Fondacija Privrednik Republika Srpska''.

Članovi Inicijativnog odbora su: prof. dr Rajko Kuzmanović predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Srpske i Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, koji je ujedno i predsjednik Fondacije.

Srpsko privredno društvo "Privrednik" je jedna od najvećih živih zadužbina naše novije istorije, sa prosvjetno-privrednim karakterom, čiji je osnivač Vladimir Matijević.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8091/fondacija_glavna.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8091/fondacija1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8091/fondacija2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8091/fondacija3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8091/fondacija4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8091/fondacija5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8091/fondacija6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8091/fondacija7.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8091/fondacija8.jpg