Navigacija
Viber X logo

Elektrotehnički fakultet: Simpozijum okupio 70 učesnika

Nauka i razvojOpšte

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci od 1. do 3. novembra 2018. godine održan je XII međunarodni simpozijum o industrijskoj elektronici – INDEL 2018 (XII International Symposium on Industrial Electronics - INDEL 2018), koji je okupio70 učesnika iz zemlje i inostranstva.

INDEL 2018 je naučno-stručni skup čije se najvažnije teme odnose na industrijsku i energetsku elektroniku, obnovljive izvore energije, energetiku i sisteme za upravljanje.

Simpozijum je otvorio Alen Šeranić, ministar nauke i tehnologije u Vladi RS, a predstavljeno je 40 prihvaćenih radova, čiji su autori iz 19 zemalja širom svijeta (Bosna i Hercegovina, Srbija, Rusija, Turska, Poljska, Njemačka, Španija, Indija, Hrvatska, Italija itd.).

U okviru Simpozijuma održana su dva tutorijala: prvi, pod naslovom „Power Converters for Energy Storage Applications - Analysis and Design from Theory to Practice“ održao je prof. dr Petar Grbović (Univerzitet u Inzbruku, Austrija), dok su prof. dr Dražen Dujić (Federalna politehnička škola u Lozani - EPFL, Švajcarska), dr Aleksandar Kriste (EPFL) i mr Stefan Milovanović (EPFL) održali drugi tutorijal pod naslovom „MMC-based Converters for MVDC Applications“.

Na plenarnoj sesiji održana su dva predavanja, riječ je o predavavanju  doc. dr Danijel Dankovića (Univerzitet u Nišu) i akademika Ninoslava Stojadinovića (SANU, Srbija), oni su prezentovali su rad pod nazivom: „NBTI and Radiation Related Degradation and Lifetime Estimation in Power VDMOSFETs“,

Prof. dr Dražen Dujić (EPFL, Švajcarska) prezentovao je rad pod nazivom: „Modular Multilevel Converter Based Conversion for MVDC Applications“.  

Pokrovitelj Simpozijuma tradicionalno je Ministarstvo za nauku i tehnologiju Republike Srpske, a ovo je drugi Simpozijum koji je pod kosponzorstvom Međunarodnog udruženja inženjera elektrotehnike (IEEE).

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8206/indel-unibl-00.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8206/indel-unibl-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8206/indel-unibl-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8206/indel-unibl-03.jpg