Navigacija
Viber X logo

Novi projekat na Poljoprivrednom fakultetu

Nauka i razvojUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, jedan je od parnetra u novom EU projektu koji nosi naziv EcoStack.

EcoStack je novi EU projekat u okviru programa EU Horizon 2020, sa budžetom od deset miliona evra, koji će trajati narednih pet godina.

Projekat je zvanično počeo u septembru i uključuje 24 partnera.

Cilj projekta je korišćenje usluga eko sistema u cilju optimalne proizvodnje i zaštite biljaka.

Inače, EcoStack Kick-off sastanak održan je u Napulju od 22. do 24. oktobra 2018. godine. 

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci je jedan od partnera na ovom projektu, koordinator projekta ispred ovog fakulteta je doc. dr Dimitrije Marković, dok će ostali učesnici biti prof. dr Gordana Đurić, prof. dr Boris Pašalić i doc. dr Branimip Nježić.

Istraživanje u okviru EcoStack projekta biće zasnovano na napretku nauke počevši od novih poljoprivrednih praksi do najsavremenijih tehnologija. 

Takoće u okviru projekta će  biti korišćene najnovije tehnologije precizne poljoprivredne, napredne molekularne tehnike za određivanje pružaoca usluga u okviru ekosistema, modeliranje i najnoviji instrumenti za nadzor i ispitivanje interakcije pružaoca usluga u okviru ekosistema sa okolinom sredinom.

Puno ime projekta je "Spajanje ekosistemskih usluga: mehanizmi i interakcije za optimalnu zaštitu, poboljšanje oprašivanja i produktivnosti useva".

Opšti cilj EcoStack projekta je da razvije i podrži ekološki, ekonomski i društvenoodrživu biljnu proizvodnju slaganjem i očuvanjem funkcionalnog biodiverziteta u agroekosistemu.

Glavna ideja projekta je da se upotpunosti iskoriste prednosti usluga ekosistema putem slaganja i očuvanja funkcionalnog biodiverziteta u datim sistemima gajenjabiljaka. Razvojem, dizajniranjem i implementacijom integrisanih sistema postići će se dugoročna održivost poljoprivrede i proizvodnjehrane.

U EcoStack projektu, biće ocijenjene potrebe za održivom biljnom proizvodnjom korištenjem interaktivnog foruma svih učesnika i zainteresovanih strana/stakeholder a kako bi se postiglo održivo povecćanje produktivnosti. 

U okviru projekta biće procijenjena i optimizivana uloga glavnih izvora koji osigurava funkcionalne usluge ekosistema za biljnu proizvodnju.

Projekat će dizajnirati neophodne tehnike gajenja biljaka koje će podržati generisanje usluga ekosistema u okviru useva a koje se mogu preneti na sledeći usev u rotaciji.

Konačno, biće razvijeni sistemi za optimizovano pružanje usluga ekosistema i upotreba alata za zaštitu bilja, sa fokusom na ekološku, ekonomsku i socijalnu održivost integrisanog sistema.


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8177/EcoStack.jpg