Navigacija
Viber X logo

Prezentovana najnovija dostignuća u turizmu 

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Seminar „Transfer znanja za potrebe razvoja turističkih potencijala Republike Srpske“, uspješno je održan 23. i 24. novembra 2018. godine.

Prvog dana seminara, u prostorijma Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci, okupilo se oko 30 učesnika, koji su imali priliku da čuju koja su  to najnovija naučna dostignuća u oblasti turizima.

"Seminar je namijenjen radnicima u oblasti turizma koji će imati priliku da na predavanjima čuju najnovije pravce u kojim treba da se razvijaju turistički potencijali", rekao je Predrag Govedarica, viši stručni saradnik za preduzetništvo Centra za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci. 

Dragana Ristić, pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske, navela je da je transfer znanja u turističke potencijale značajan preduslov za razvoj turizma u RS.

"Na ovaj način doprinosimo adekvatnom osposobljavanju turističkih radnika, ali i kvalitetnom radu na strategijama i istraživanjima, koji su bitan resurs za razvoj ove oblasti", istakla je Ristićeva. 

Prof. dr Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, napomenuo je da transfer znanja ima veliki značaj u razvoju turizma, te da je ovaj seminar odlična prilika da se čuje riječ i akademske zajednice. 

"To treba da poslušaju kreatori politike, te da u budućnosti rade u sinergiji sa akademskom zajednicom i predstavnicima turističkih organizacija", kaže Trbić koji je govorio o temi ''Klimatske promjene i turizam''.

On je naveo da će na seminaru govoriti o istraživanjima o klimatskim promjenama i njihovim reperkusijama na turizam, sa fokusom na Republiku Srpsku i BiH.

Na seminaru je govorio i dr Rajko Gnjato,  profesor Prirodno- matematičkog fakulteta.

Gnjato je govorio na temu ''Turizam u planiranju i funkcionalnoj organizaciji prostora Republike Srpske''.

Ispred Univerziteta, učesnicima seminara se obratio prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj UNIBL.

Serminar je drugog dana nastavljen na Mrakovici, gdje bilo riječi  o jačanju privrede i turizma, kao i istorijskom značaju Kozare i njenim turističkim potencijalima u toj oblasti.

Predavanje na temu „Uticaj privrednog sektora na razvoj turizma u Republici Srpskoj“,  održala je Dragana Vujnić iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, dok je predavanje „Značaj  istorijske tradicije Kozare i spomenika NOB-a  za turističku ponudu ovog dijela Republike Srpske“ održao Predrag Govedarica, profesor istorije.

Organizator ovog seminara je Centar za preduzentišvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci uz finansijsku podršku Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8236/IMG_2019.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8236/IMG_2027.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8236/IMG_2030.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8236/IMG_2034.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8236/IMG_2041.jpg