Navigacija
Viber X logo

Promovisano 29 doktora nauka

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, 08. novembra 2018. godine, promovisao je 29 doktora nauka, koji su u proteklih godinu dana odbranili doktorske disertacije na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Rektor Gajanin, kaže da je ovo promocija kojom se obilježava i ističe jedan od najznačajnijih uspjeha u naučnom usavršavanju svakoga ko se odluči baviti naučnim radom.

''Ovaj dan je poseban za vas, koji ste odbranili doktorske teze u proteklih godinu dana na našem univerzitetu. Ponosni smo što ste odlučili na Univerzitetu u Banjoj Luci, dostići jednu od najviših stepenica u svom naučnom usavršavanju'',kazao je rektor  na Svečanoj promociji doktora nauka, kojoj su prisustvovali dekani i prodekani Univerziteta u Banjoj Luci.

Prema riječima rektora Gajanina, podaci pokazuju da godišnje na Univerzitetu doktorira između 20 i 35 doktora nauka.

"Današnji kandidati doktorirali su po starom planu i programu, a u budućnosti nas očekuju doktori nauka koji studiraju po bolonjskom procesu u tri cilusa studija", naveo je Gajanin.

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci Dijana Zrnić, koja je na Filološkom fakultetu doktorirala iz interdisciplinarne oblasti prava i književnosti, rekla je da se njena tema doktorske disertacije bavi motivom pravde u američkoj književnosti od 17. do 20. vijeka.

"Kod nas interdisciplinarnost još nije dovoljno prepoznata niti zastupljena, tako da je ovo bilo osvježenje u naučnom i socio-kulturnom smislu", rekla je Zrnićeva.

Na promociji u prostorijama Rektorarta, promovisana je Maja Jockov, koja je svoju doktorsku tezu odbranila na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Od danas je Univerzitet bogatiji i za doktora Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Kristinu Pantelić Babić. Pravni fakultet je bogatiji za tri doktora i to Ljubomira Ožegovića, Ivanu Grubešić i Damjana Danilovića, a Poljoprivredni fakultet od danas ima tri nova doktora nauka, a to su: Nada Zavišić, Senad Murtić i Branimir Nježić. Na PMF-u je doktorilala Mariana Luković Tanović, kao i Pero Sailović i Goran Šukalo.

U čast doktora nauka sa Ekonomskog fakulteta promovisani su Bojan Baškot i Zoran Borović, dok je sa Tehnološkog fakulteta promovisan doktor Draženko Bijelić.

U proteklih godinu dana na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, doktorske disertacije su odbranili Marinko Domuzin, Jadran Bandića, Šefkija Balića i Faruk Nišić.

Na Rudarskom fakultetu je doktorirao Dimšo Milošević, a na Mašinskom Milovan Kotur i Branislav Sredanović.

Sanja Partalo, Ljiljana Jerković i Jelena Krulj Drašković doktorirale su na Filozofskom fakultetu, a Dijana Zrnić, Sandra Novkinić, Ratko Knežević i Ljiljana Mijanović Losius doktori nauka su sa Fililoškog fakulteta.

Promocija doktora nauka, održana je u sklopu manifestacija kojima se obilježava 43. godina uspješnog rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci.  

Inače, od osnivanja Univerziteta ukupno je doktoriralo 690 kandidata.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8188/promocija_dr_nauka__3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8188/promocija_dr_nauka__4_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8188/promocija_dr_nauka__2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8188/promocija_dr_nauka__28_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8188/promocija_dr_nauka__29_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8188/promocija_dr_nauka__55_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8188/promocija_dr_nauka__44_.JPG