Navigacija
Viber

Delegacija Univerziteta u Banjoj Luci na konferenciji Konfucijevih instituta

AktuelnoUniverzitet u Banjoj LuciOpšte

Delegacija Univerziteta u Banjoj Luci, predvođena prof. dr Radoslavom Gajaninom,  rektorom Univerziteta, učestvovala je u radu 13. konferencije Konfucijevih instituta, održanoj 4. i 5. decembra 2018. godine u kineskom gradu Čengdu.

U delegaciji pored rektora Gajanina, bile su i Jing Cai i Ljiljana Stević, direktorke Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci

Trinaesta konferencija Konfucijevih instituta posvećena je promovisanju i unapređenju kvaliteta Konfucijevih instituta u cilju izgradnje bolje i zajedničke budućnosti.

U skladu sa temom „Reformom i inovacijom do razvoja: zajedničkim radom do zajedničke budućnosti“, konferencija se sastojala od osam  rektorskih foruma i 20 radionica koje su fokusirane na model upravljanja Konfucijevim institutima i mehanizam inovacija.

Sun Čunlan, zamjenica premijera Državnog vijeća i Predsjedavajuća sjedišta Konfucijevih instituta, održala je govor na ceremoniji otvaranja i poželjela dobrodošlicu rektorima i predstavnicima univerziteta iz cijelog svijeta.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci i direktorke Konfucijevog instituta Unierziteta u Banjoj Luci učestvovali su u radionicama u kojima su se bavili temama poput otvaranja Konfucijevih učionica kao filijale Konfucijevih instituta, usklađivanje interesa i očekivanja partnerskih univerziteta u Kini i domaćina Konfucijevog univerziteta, jačanje saradnje univerziteta u okviru platforme Konfucijevih instituta.

Drugi dan konferencije bio je posvećen rektorskim forumima koji su se bavili inovativnim modelima unapređenja rada Konfucijevih instituta, procesom digitalizacije, izgradnjom platforme za dvosmjernu saradnju i saradnju na više nivoa, kao i ostalim važnim temama za unapređenje saradnje i pružanje dodatne vrijednosti univerzitetima čiji studenti imaju priliku da uče kineski jezik, bez obzira na oblast u kojoj se usavršavaju.

Sastanak Savjetodavnog vijeća Konfucijevih instituta

Savjetodavno vijeće Konfucijevih instuta, održalo je i sastanak na kojem se analizirao izvještaj o radu Konfucijevog instituta za 2018. godinu, rezultate i izazove kao i mogućnosti poboljšanja razmjene profesora i studenata između dva univerziteta.

Tokom sastanka razmatran je i plan rada Konfucijevih instituta za 2019. godinu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8276/konferencija_konfucijevih_insituta__4__2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8276/konferencija_konfucijevih_insituta__3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8276/konferencija_konfucijevih_insituta__6_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8276/konferencija_konfucijevih_insituta__5_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8276/konferencija_konfucijevih_insituta__2_.jpg